Forsker: Risiko for ekstremflom på Østlandet

Folk i kano ved bedehuset på Drangsholt langs riksvei 41 mellom Kristiansand og Birkeland som var oversvømt som følge av flommen på Sørlandet i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Folk i kano ved bedehuset på Drangsholt langs riksvei 41 mellom Kristiansand og Birkeland som var oversvømt som følge av flommen på Sørlandet i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter frykter at de store snømengdene i Sør-Norge kan smelte på kort tid. Det kan føre til en ganske betydelig flom på Østlandet, advarer klimaforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertenes skrekkscenario er en ny vårflom som den Østlandet var vitne til i 1995, ifølge NRK.

– Det er all grunn til å være obs på situasjonen, som er veldig lik den i 1995, med mye snø i fjellet og en lang kuldeperiode. Blir det plutselig varme og mye nedbør, vil forholdene ligge til rette for en skikkelig vårflom, sier klimaforsker Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret.

Flommen i 1995 gjorde skader på nesten to tusen gårdsbruk og kostet samfunnet rundt to milliarder kroner, i tillegg til at en eldre mann omkom.

– Den gangen begynte ikke temperaturene å stige før 22. mai, samtidig som det kom mye nedbør, legger Paasche til.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) ligger det nå 30 til 50 prosent mer snø enn normalt i hele Sør-Norge, mens det i enkelte lavtliggende områder ligger mer enn tre ganger så mye snø som vanlig. Problemet oppstår om disse mengdene smelter i løpet av kort tid.

– I så fall ligger det an til å bli en ganske betydelig flom på Østlandet, sier han.

NVE oppfordret i forrige uke kommuner i utsatte strøk til å gå i gang med forberedende tiltak for å være best mulig rustet til en eventuell storflom.