Superpolitisjef berømmes for rekordhøy andel kvinnesøkere

I KJENT POSITUR: Sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt,  Grete Lien Metlid, på en av utallige pressekonferanser. – Politiet er en utrolig spennende og meningsfylt arbeidsplass, sier hun til ABC Nyheter.
I KJENT POSITUR: Sjef for alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt,  Grete Lien Metlid, på en av utallige pressekonferanser. – Politiet er en utrolig spennende og meningsfylt arbeidsplass, sier hun til ABC Nyheter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilerte politiledere som blant andre Oslos «superpolitisjef» Grete Lien Metlid er en av årsakene til at nær halvparten av årets søkere er kvinner, mener Politihøgskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ferske søkertallene viser at 4706 har søkt om opptak til den treårige bachelorutdanningen. Av disse er 48 prosent kvinner – og det er ny rekord. Antallet politiutdannede i etaten er 31 prosent.

Politihøgskolen (PHS) har tidligere jobbet målbevisst med å rekruttere flere kvinner inn på studiet, og har lykkes. I 1989 var under 20 prosent av søkerne kvinner, i 1998 var tallet steget til 30 prosent før det i 2012 passerte 40-grensen.

Seksjonsleder for opptak og rekruttering ved PHS, Ann-Lisbeth Framaas, mener at det faktum at politiutdanningen har blitt et stadig mer populært utdanningsvalg for kvinner, i seg selv forklarer at ytterligere flere kvinner velger politiutdanningen.

– Samtidig ser vi flere kvinner i politistillinger i offentligheten. Vi antar at også dette er positivt for rekrutteringen av kvinner til utdanningen, sier Framaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sju av ti nyutdannede politifolk er i jobb

Metlid: – Har fortsatt en vei å gå

– Det er jo kjempebra - og så blir det en viktig oppgave for etaten å få enda flere kvinner med politibakgrunn til å velge ledelse. Der har vi fortsatt en vei å gå. Dersom jeg kan være med å inspirere både til å søke seg inn i politiet, og forhåpentligvis også å velge politiledelse som karrierevei, så er jeg veldig fornøyd og glad for det, sier Grete Lien Metlid til ABC Nyheter, og legger til:

– Politiet er en utrolig spennende og meningsfylt arbeidsplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

51-åringen er leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, som etterforsker alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt. Det har gitt henne en svært synlig rolle i mediene. Dessuten twitrer hun hyppig om politiets arbeid, og deltar i diskusjoner på det sosiale mediet.

Forbundsleder Geir Krogh i Norges Politilederlag er svært fornøyd med kjønnsbalansen blant søkerne til PHS - og har i likhet med Metlid flere kvinner i politiledelsen som kjepphest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Beredskapstroppen: – Vi vil nå flest mulig

Rollemodeller positivt

– Jeg er opptatt av å få god balanse mellom kvinner og menn i politiet - ikke minst i den politifaglige ledelsen. Det er bra balanse i opptak til Politihøgskolen og i etaten. Men det er vanskelig å klare å få kvinner frem i lederposisjoner i de politifaglige stillingene, av sikkert ulike årsaker, sier Krogh til ABC Nyheter.

Han deler PHS' syn på at profilerte politikvinner bidrar til å øke rekrutteringen.

– Jeg tror det hjelper. Det er viktig å ha gode rollemodeller. Vi har vært opptatt av å fokusere på faktorer som rollemodeller i politiet i dag. Et annet godt arbeid er mentoreringsprogrammet Politidirektoratet har dratt i gang - det har en veldig god effekt, sier Krogh.

Halvveis til målet

Men ferske tall ABC Nyheter har fått fra Politidirektoratet, viser at de er langt unna målet om 40 prosent kvinnelige ledere med personalansvar i politistillinger. Det skal være nådd innen 2027, har politidirektør Odd Reidar Humlegård uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Av 1061 politiutdannede med personalansvar, er kvinneandelen på 20 prosent.
  • Av 147 jurister med personalansvar, er kvinneandelen 39 prosent.
  • Totalt er det 10.092 politiutdannede i etaten. 31 prosent er kvinner

Framaas på PHS avviser at det er enklere for kvinner enn menn å komme inn på studiet, som slipper inn totalt 720 studenter fordelt på fire høgskoler.

– Nei! Opptakskravene er like for alle, med unntak for at kravene som gjelder ved de fysiske testene er litt ulike, for å være tilpasset naturlige forskjeller i styrke- og utholdenhet mellom kvinner og menn. Det er ingen andre forskjeller, og det gis heller ingen kjønnspoeng, sier hun.

I Oslo var det i fjor 52 prosent kvinnelige studenter, mens det på de øvrige stedene var over 40 prosent.

Vil ha flere med innvandrerbakgrunn

PHS jobber nå aktivt for å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn, og har det på sin strategiske plan. Framaas konkretiserer:

– Når vi nå reiser ut på skolebesøk, velger vi de skolene spesielt i Oslo som har stor andel elever i den gruppen. Vi tilbyr veiledningssamtaler til innvandrerungdom og deres foreldre, og vi gjør besøk i ulike moskeer, deltar på ulike arrangementer i regi av ulike innvandringsgrupper ol. I det vi publiserer og trykker, er vi opptatt av at bildebruken skal gjenspeile flerkultur, og vi har hatt kampanjer på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant studentene som begynte i 2017, oppga 12,6 posent av studentene at de hadde innvandrerbakgrunn – det vil si at de enten er født i utlandet eller er andre generasjon innvandrere. Av disse var 57 prosent menn og 43 prosent kvinner.

Av de 657 som gikk ut av PHS med bestått eksamen i 2017, har syv av ti fått jobb i politietaten.

Les også: Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff