Drapstiltalt lege: – Hvis det er galt å redde kjæresten sin, så skal jeg ta straffen for det

Andreas Schei er aktor i rettssaken som startet tirsdag mot en 60 år gammel lege. Han er tiltalt for å ha gitt sin samboer sterkt avhengighetsdannende preparater og uaktsomt forvoldt hennes død. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Andreas Schei er aktor i rettssaken som startet tirsdag mot en 60 år gammel lege. Han er tiltalt for å ha gitt sin samboer sterkt avhengighetsdannende preparater og uaktsomt forvoldt hennes død. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Anne Linell Sundt (39) ble sammen med den 16 år eldre legen, var hun ved relativt god helse. Tre år senere døde hun av en overdose smertestillende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har mistet alt. Jeg har mistet Anne. Jeg har mistet jobben. Og jeg har sittet fengslet. Likevel ser jeg ikke at jeg kunne ha gjort noe annet, sa den nå tiltalte legen da han forklarte seg for Oslo tingrett.

Aktor mener det er en sammenheng mellom mannens behandling og medisinering av sin kjæreste og samboer, Anne Linell Sundt (39) og at hun bare tre år etter at de to ble sammen, døde av medikamentforgiftning. Obduksjonen viste at hun hadde fått i seg svært høye doser og en lang rekke sterke smertestillende bare timer før hun døde.

Den 59 år gamle mannen står nå tiltalt for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter, samt for uforsvarlig omgang med sterkt vanedannende medikamenter. Han nekter kategorisk straffskyld, men erkjente manglende journalføring av medisineringen og for å ha forfalsket testamentet etter samboeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det er galt å forsøke å redde kjæresten sin, så skal jeg ta straffen for det. Men at jeg skal sitte tiltalt i denne saken er for meg helt uvirkelig, og snur opp ned på min rettferdighetssans, sa 59-åringen.

Døde av overdose

Statsadvokat Andreas Schei pekte på at Sundt ble vurdert å være ved god allmenntilstand og at hun ikke brukte noen faste medisiner noen måneder før hun oppsøkte legen med vonde bihuler rundt slutten av 2011. I retten hevdet 59-åringen at situasjonen hennes utartet til et nær sagt konstant smertehelvete som måtte behandles med medisiner i løpet av de tre årene som fulgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun snakket ikke om andre plager enn bihuleplagene sine i starten. Jeg fikk ikke inntrykk av at hun hadde noen andre medisinske plager i denne tiden, bekreftet legen.

Gjennom sin utspørring av tiltalte, viste Schei hvordan smertebehandlingen gjennom sterke medikamenter tiltok kraftig etter at hun og tiltalte ble kjærester. Legen hadde ubegrenset tilgang til medikamenter gjennom klinikken han eide og drev, og hentet jevnlig ut medisiner som han tok med hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da legen fredag 12. desember 2014 kom ned fra andre etasje i huset på Bygdøy, fant han Sundt død i stua. Obduksjonen viste at hun hadde store mengder smertestillende i blodet. Trolig var det en injeksjon av en enorm dose Petidin som forårsaket overdosedødsfallet.

– Påtalemyndigheten mener det var tiltalte som injiserte Petidin, sa Schei i sitt innledningsforedrag.

Forfalsket testamente

Legen ble først siktet for bevisst og med vilje å ha tatt livet av Sundt gjennom medisineringen. Det angivelige drapet ble satt i sammenheng med et testamente som dukket opp etter at Sundt døde. I det blir legen tilgodesett med 4 millioner kroner, sletting av 1 million kroner i gjeld og disponeringsrett til boligen på Bygdøy. Også Sundts far og to sønner ble tilgodesett i testamentet.

– Vi mener Sundt skrev testamentet, men at det ikke var gyldig da hun døde, understreket Schei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i dag uomstridt at det var tiltalte som skaffet til veie de to vitnene som underskrev testamentet etter Sundts død, og at han tilbakedaterte signaturene. Vitnene har erkjent og er begge dømt for dokumentfalsk.

59-åringen erkjenner skyld i dokumentfalsk, men nekter for grovt bedrageri ved at han urettmessig skal ha forsøkt få noe av arven etter Sundt.

– Testamentet har nok ikke noen sammenheng med dødsfallet. Men vi tror det var en mulighet som tiltalte benyttet seg av for å få noe av arven etter henne, sier statsadvokat Schei til NTB.