Tre av fire ordførere er menn

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) kommer med to konkrete grep for å øke andelen kvinner i ordførervervene i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) kommer med to konkrete grep for å øke andelen kvinner i ordførervervene i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner er sterkt underrepresentert i lokalpolitikken og innehar kun 120 av de 425 ordførervervene. Det vil kommunalminister Monica Mæland (H) gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen kvinnelige ordførere økte fra 22 prosent i 2011 til 28 prosent ved lokalvalget i 2015, men fortsatt er altså nesten tre firedeler av norske ordførere menn, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Dette er altfor dårlig i et likestillingsland som Norge i 2018. Ordførervervet er en posisjon som både menn og kvinner bør og vil ha, men det kan vi gjøre noe med hvis partiene ønsker det og jobber målrettet for å øke mangfoldet, sier Mæland (H).

Mæland vil gjøre to konkrete grep for å jevne ut kjønnsbalansen. Det ene er en motivasjonskampanje for å få flere kvinner til å engasjere seg og påta seg viktigere verv og posisjoner.

Det andre grepet er lanseringen av et kommunebarometer med et interaktivt kart. Barometeret skal vise representasjonen av kvinner i lokalpolitikken i samtlige norske kommuner.

– Hele poenget er at vi må skjerpe oss og gjøre en jobb med å få nominasjonen på dagsordenen. Med et interaktivt barometer kan kommunene sammenligne seg med andre og konkurrere om å bli bedre. Det kan skape debatt og bidra til åpenhet rundt temaet, sier hun.