E-tjenesten: Offensivt Russland gir ny normalsituasjon i nord
Norge må være forberedt på at en mer offensiv russisk fremferd i nordområdene innebærer en ny normalsituasjon, advarer E-tjenesten.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Etterretningssjef Morten Haga Lunde viser til at Russland under øvelsen Zapad i fjor høst for første gang etter den kalde krigens slutt for snart tre tiår siden, overførte større militære forsterkninger til Kolahalvøya.
– Overføring av luftvernstyrker og bakkebaserte, langtrekkende presisjonsvåpen representerer en endring der Russland i økende grad benytter militære midler for å sende politiske signaler til Norge og allierte nasjoner som trener og øver i våre nærområder, sa Haga.
– Mer offensiv russisk fremferd
Han presenterte mandag E-tjenestens ugraderte trusselvurdering for 2018.
– Denne utviklingen peker i sum mot en ny militær normalsituasjon i våre nærområder. Den nye normalen i russisk aktivitet innebærer en mer offensiv russisk fremferd i nordområdene, inkludert større og kanskje også hyppigere øvinger nær Norge.
Etterretningssjefen venter økt militær aktivitet fra russisk side gjennom 2018, i form av uvarslede beredskapsøvelser, flyginger langs norskekysten og testing av nye våpensystemer i Barentshavet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenE-tjenesten: Dette er de største truslene mot Norge
– Unngå misforståelser
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mottok E-tjenestens rapport Fokus 2018.
– Vi merker at Russland øver mer i nord, moderniserer forsvaret sitt og har en annen retorikk, sier statsråden til NTB.
Han legger samtidig til at det akkurat nå er en president Vladimir Putin i valgmodus som uttaler seg.
Mer selvhevdende Russland
Bakke-Jensen sier vi ser et mer selvhevdende Russland, som imidlertid ikke utgjør noen militær trussel mot Norge. Han viser til at Norge håndterer situasjonen ved å flytte Forsvaret tilbake til Finnmark, øve mer i nord, seile med to etterretningsfartøyer i nord og kjøpe nye kapasiteter, blant annet overvåkingsfly og ubåter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi er rett og slett mer til stede for at vi skal vite hva som skjer, og ha en aktivitet parallelt med naboen vår hvor vi unngår misforståelser.
Artikkelen fortsetter under annonsenBredt bilde
Den russiske selvhevdelsen gjør seg gjeldende på flere ulike måter. Også digitale trusler mot Norge dukker raskt opp på E-tjenestens radar.
– Russisk aktivitet er en økende utfordring for vestlige demokratier. Etterretning i det digitale rommet er den mest alvorlige trusselen mot Norge, heter det i trusselvurderingen.
Det pekes blant annet på at russiske sikkerhets- og etterretningstjenester bruker sosiale medier aktivt for å påvirke og drive etterretning.
Militærmakt politisk
Overordnet spiller militærmakt en stadig viktigere rolle i russisk utenrikspolitikk, konkluderer E-tjenesten.
– Russland fortsetter med å destabilisere Ukraina og engasjere seg militært i Syria og har vist evne til å gjennomføre operasjoner over lange avstander, heter det.
Dette skjer parallelt med at Russland det siste tiåret har gjort store investeringer i nytt og moderne forsvarsmateriell, noe Putin la stor vekt på i sin tale om rikets tilstand nylig.
E-tjenesten mener Putin har styrket sin posisjon den siste tiden, og han er i praksis uten motkandidater i presidentvalget om to uker.