Meny

Faren til Angelica (13) vitnet i Valdes-saken

Fredag er dag fire i rettssaken i den såkalte Valdres-saken. Da vitnet faren til 13-åringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Faren til Angelica (13) som døde av avmagring slet med å holde følelsene tilbake da han vitnet i retten.

Faren hadde kommet fra USA for å vitne i saken der en 46 år gammel kvinne er tiltalt for grov mishandling etter at datteren Angelica Heggelund (13) ble funnet død av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling – i familiens hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

Faren til Angelica forklarte seg om forholdet til den tiltalte moren og kontakten med datteren. Her hevdet han at han ikke visste at datteren var alvorlig rammet av anoreksi.

– Hun sa at Angelica var veldig flink til å gå på ski og at hun hadde det bra på alle måter, men så viste det seg at hun ikke hadde det bra i det hele tatt. Hun nevnte ikke en eneste gang for meg at hun var syk. Så denne nyheten var nok et sjokk for meg å få høre, sier faren ifølge VG.

Faren, som er ukrainsk, skal ha mottatt datterens dødsbudskap fra den tiltalte moren via e-post.

Via bistandsadvokat Marianne Stein har han varslet et erstatningskrav.

Les også:   Forsvareren i Valdres-saken ber om at saken utsettes

Saken ble ikke utsatt

Forsvarerne til den tiltalte moren fikk ikke rettens medhold i kravet om at den såkalte Valdres-saken skal utsettes. Hun reagerte med gråt.

Sorenskriver Pål Prestesæter leste opp avgjørelsen i Gjøvik tinghus fredag formiddag. Rettens avgjørelse er enstemmig.

– For retten framstår det som høyst usikkert om hun vil kunne forklare seg ytterligere ved en utsettelse, leste sorenskriveren.

Les også:   Leger uenige om diabetes i Valdres-saken

Heller ikke helsegrunner

Retten mener heller ikke det er grunnlag for å utsette saken på grunn av moren helseproblematikk knyttet til diabetes og kraftig svingende blodsukkernivåer.

I kjennelsen påpekes det at hun selv styrer tilførsel av insulin og matinntak. Kvinnen har sagt nei til forslaget om en kombinert sensor og pumpe for å regulere insulinnivået. Men den tiltalte har en plikt til å bidra med tiltak, dersom de ikke er særlig omfattende, ifølge retten.

Forklaringer skal leses opp

Forsvarer Aasmund Sandland viste i et innlegg torsdag ettermiddag til en høyesterettsavgjørelse der en drapsdom i lagmannsretten ble opphevet fordi den ene av de tiltalte ikke var i stand til å forklare seg i retten. I stedet brukte påtalemyndigheten opplesning av tidligere forklaringer, slik aktoratet har varslet i denne saken.

– Tiltaltes rett til å forklare seg står sterkere enn retten til å lese opp forklaringer, konkluderte Sandland.

Les også:   Valdres-saken: Problematisk fra første dag

Dette var ikke retten enig i denne saken.

Den tiltalte reagerte med gråt og ba om å få sitte i et tilstøtende rom.

Saken er allerede blitt utsatt en gang, etter at kvinnen ble innlagt på sykehus på grunn av et fall i blodsukkernivået 25. april i fjor.

Populært