Norge klatrer på listen over minst korrupte land

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Zealand og Norden kommer godt ut når Transparency International kårer de minst og mest korrupte landene i verden. Norge gjør det bedre enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På tross av forsøk på å bekjempe korrupsjon verden over, er det for lite framdrift i de fleste land, fastslår organisasjonen, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Over seks milliarder mennesker bor i korrupte land, heter det i en av brosjyrene Transparency International (TI) har lagt ved den årlige rapporten.

New Zealand er det minst korrupte landet i verden, og får 89 poeng på indeksen organisasjonen la fram onsdag. Danmark kommer som nummer to (88 poeng), mens Finland, Norge og Sveits deler tredjeplassen med 85 poeng hver. Høyeste mulig poengsum er 100.

Norge lå på sjetteplass i fjor og har dermed klatret oppover på rankinglisten.

Danmark og Sverige faller

Danmark har på sin side tapt førsteplassen.

– Noen tydelige svakheter ligger i reglene for partistøtte, sier lederen for TIs danske avdeling, Natascha Felix, til nyhetsbyrået Ritzau. Hun forklarer at problemet er manglende åpenhet om givere. Danmark mangler også et lobbyregister og en bedre offentlighetslov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige havner på sjetteplass og er dermed det dårligste av de nordiske landene.

Aller nederst på TIs liste ligger Somalia. Andre land som gjør det svært dårlig er Sør-Sudan, Syria, Afghanistan, Jemen og Libya – alle krigsherjede land.

Færre rettigheter, mer korrupsjon

Indeksen viser at det er en sammenheng mellom åpenhet og demokrati, påpeker Delia Ferreira Rubio, styreleder i Transparency International. Det er mer korrupsjon der det er mindre respekt for borgernes rettigheter og rettssystemet, forteller hun.

– Land der det er respekt for lov og rett, ytringsfrihet og pressefrihet, ligger øverst, sier Ferreira Rubio.

Organisasjonen finner imidlertid også noen positive trender. Både Storbritannia, Senegal og Elfenbenskysten har trappet opp innsatsen mot korrupsjon, ifølge rapporten.

Transparency International utarbeider indeksen på grunnlag av data fra en rekke internasjonale institusjoner, inkludert Verdensbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og Verdens økonomiske forum.