Amanda (16): – Vi har ingen Holmlia-ungdommer å miste

Amanda Anvar i Unge Holmlianere holder en sterk appell under antivoldsmarkeringen for beboerne på Holmlia fredag kveld.
Amanda Anvar i Unge Holmlianere holder en sterk appell under antivoldsmarkeringen for beboerne på Holmlia fredag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Flere hundre Holmlia-beboere samlet seg fredag kveld for å ta avstand fra både vold og negativ omtale av nabolaget sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amanda Anvar (16) var selv på vei hjem fra fritidsaktivitet da en mann i 20-årene ble skutt på Holmlia i Oslo forrige uke, og tilfeldigheter gjorde at hun ikke befant seg på stedet. Fredag sto hun på en provisorisk snødekket scene og snakket varmt om hjemstedet sitt.

– Vi skal ikke godta at noen tar fra oss tryggheten. Vi skal ikke godta at barn villedes inn i kriminelle miljøer, tordnet hun, og ble møtt applaus fra den langt fra blendahvite forsamlingen på Holmlia torg.

Anvar tordnet mot «feige voksne» som bruker barn som løpegutter og «gir blaffen i Holmlia». Hun etterlyser bedre fritidstilbud og synlig politi for å få bukt med gjengproblemene.

– Vi har ingen Holmlia-ungdommer å miste! erklærte hun.

Les også: Hvem som møtte opp på folkemøtet skaper debatt: – Illustrerer et integreringsproblem

– Nok er nok!

Fredagens markering kom i stand etter flere voldsepisoder det siste halvåret. Det er et oppgjør med volden, men også oppfatningen av Holmlia som et dårlig sted å bo, forklarer Johan Hake, en av de tre som står bak.

– Vi vil egentlig ikke oppnå annet enn å si til de som vil lytte og til oss selv at nok er nok. Vi godtar ikke beskrivelsen av Holmlia utenfra. Vi godtar ikke at folk skyter på hverandre på åpen gate. Vi må finne en vei ut av uføret, sammen med politikerne og politiet, sier Hake til NTB.

Hake forklarer at lokale krefter har mobilisert for å «løfte» Holmlia etter NRK-reporter Anders Magnus' reportasje om gjengkriminalitet i Oslo øst i fjor vår. Samtidig har det vært flere alvorlige voldsepisoder i området det siste halvåret. Onsdag i forrige uke ble en mann truffet av flere skudd.

– Det skjer rett utenfor i vår egen gate. Vi må snakke med våre barn om hva de skal gjøre hvis de hører skyting. Det er uakseptabelt, sier Hake.

Les også: Listhaug buet på etter innvandrings-utspill på krisemøte: – Jo, det må vi snakke

om!

Dyrket fellesskapet

På et folkemøte kom både justisminister Sylvi Listhaug, byrådsleder Raymond Johansen og polititopper til bydelen. Et skarpt ordskifte mellom Listhaug og meningsmotstandere stjal mye av oppmerksomheten. Fredag var det godfølelse og fellesskap som ble dyrket. Et barnekor sang «vi er na-na-na-naboer». Fredagens markering er mer «indremedisin» for folk som bor på Holmlia, forklarer Hake.

Men noen besøkende utenfra var likevel invitert. Blant dem var stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV)

– Holmlia må prioriteres også de dagene det ikke er skyting og bilbranner. Det er behov for langsiktig oppmerksomhet fra politikere, sier hun til NTB.

Justisminister Listhaug ble buet på under et folkemøtet på Holmlia:

Det såkalte Tøyen-løftet ble kritisert for ikke å ha nådd ungdom og familier som faktisk trenger et løft. Kaski har følgende oppskrift på hvordan man skal unngå det samme når Holmlia skal løftes:

– Man må involvere lokalbefolkningen. Det er få lokalsamfunn der det er så stort engasjement for stedet de bor på og ønske om å bidra er enormt sterkt. Vi klarer ikke å løfte området uten at de som bor her setter premisser og peker på hva slags behov det er.

Listhaug til folkemøte på Holmlia i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært