Nesten halvering i jerver skutt i år

Jerv i Namsskogan familiepark.
Jerv i Namsskogan familiepark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Av en kvote på 113 dyr ble det felt 40 jerver i løpet av årets periode for lisensfelling av jerv. Det er også en betydelig reduksjon fra 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år ble det i tillegg tatt tre jerver på skadefelling før lisensfellingsperioden, opplyser Miljødirektoratet. Uansett har tallet falt vesentlig fra 69 felte jerver sist sesong.

– Som forventet ble det felt noen færre jerver i årets lisensfelling enn fjorårets. Nedgang i bestanden gir færre jerv å jakta på, og et betydelig høyere fellingstall ville gjort det svært utfordrende å nå Stortingets bestandsmål, sier direktør Ellen Hambro.

Det ble påvist 40 ungekull født våren 2017. Dermed lå bestanden over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige ungekull. Ti ungekull ble avlivet i hiuttak etter vedtak fattet av Miljødirektoratet våren 2017. Derfor var det likevel bare 30 overlevende ungekull i inngangen til beitesesongen 2017.

– På grunn av nedgang i bestanden og uttakene i fjor vår må vi regne med at det er færre jerv når vi nå går inn i yngletida. Når vi samtidig ser en klar nedgang i skader, er det både mindre rom og behov for å ta ut jerv, sier direktør Hambro.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært