Ulike forhold i Snø-Norge i vinterferien

Store mengder snø og strømavbrudd de siste ukene har tidvis ført til kaos. Her fra Marnardal kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Store mengder snø og strømavbrudd de siste ukene har tidvis ført til kaos. Her fra Marnardal kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens Sør-Norge fylles opp med snø så det holder, har de nordligste fylkene ikke fått snø så det monner på fem uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslomarka har det ikke vært så mye snø som nå på 13 år, mens det i Nord-Norge ikke har kommet snø av betydning på 38 dager, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– I Bærumsmarka utenfor Oslo har snøstasjonen vår nesten snødd ned, og vi må tilbake til 1995 for å finne tilsvarende snømengder. Det er artig med massevis av snø, men det er også krevende og vanskelig for dem som opplever å miste strømmen eller få skader på huset, sier hydrolog Heidi Bache Stranden i NVE.

Mer snø i lave strøk

Det er særlig i de lavereliggende områdene som har fått mer snø enn vanlig. I Akershus og Oslo er det rundt 70–80 centimeter med snø i 250 meters høyde, litt mindre i Østfold og litt mer lenger vestover. Ved 500 meters høyde ligger gjennomsnittet på rundt 100 centimeter snø på Østlandet.

I Agder opplever man for tiden mer enn dobbelt så mye snø som vanlig i kystnære områder. Ifølge statistikken til NVE har Sørlandet fått mer enn 20 centimeter nysnø i løpet av ett døgn sju ganger hittil i år. I indre strøk kan denne vinteren rangeres som en av de mest snørike siden 1958.

I Rogaland er det 50 prosent mer snø enn vanlig i mange områder, mens NVEs målestasjoner på Vestlandet har registrert 220 centimeter snø i Myrkdalen i Voss. Og i 1.000 meters høyde er gjennomsnittet over 250 centimeter snø i Hordaland. På Sognefjellet er det også opp mot 200 centimeter snø, noe som ikke er ekstremt mye, men mer enn på mange år. I Møre og Romsdal er denne vinteren sannsynligvis blant de fire-fem mest snørike siden 1958.

Tips: Mot kritisk periode for hustakene – nå bør det måkes

Mindre snø nordover

Når man beveger seg nordover i landet, minker snømengden. I Trøndelag er det mer snø enn vanlig i Bymarka utenfor Trondheim, men ellers er snømengdene på det jevne.

– Målestasjonene nord i Trøndelag bekrefter dette, og det er mindre snø enn normalt mange steder. I gjennomsnitt viser modellene våre at det er 90 centimeter snø i 1.000 meters høyde i Trøndelag, sier Bache Stranden.

Det er 38 dager siden siste store snøfall i de nordligste fylkene. I Troms og Nordland er det mange steder mindre snø enn vanlig, mens det enkelte steder i Finnmark, som på Finnmarksvidda er mer snø enn vanlig, ifølge NVE.

Værmelding: Stor snøskredfare før vinterferien

Flomrisiko

– På målestasjonen vår på Siccajavvre er det nå 63 centimeter snø, mens det er 88 centimeter snø på målestasjonen Øvre Leirbotn utenfor Alta., sier Bache Stranden.

De store snømengdene er en potensiell risiko med tanke på eventuell vårflom når det begynner å bli mildere vær, men ifølge NVE er det ennå for tidlig å si noe konkret om faren for store vårflommer. Flomvarslingen i NVE følger snømengdene og flomfaren tett.

Reportasje: Kristin er isfast i eget hus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært