27 fjellrever satt ut i Finnmark

Revene kommer fra på Sæterfjellet i Oppdal. Dette bildet er tatt der i 2007.
Revene kommer fra på Sæterfjellet i Oppdal. Dette bildet er tatt der i 2007. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

27 fjellrever ble nylig satt ut på Varangerhalvøya i Finnmark. Forskere skal prøve å finne ut hvorfor arten sliter å med å etablere seg der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsettingen skjedde 13. februar med klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), opplyser Miljødirektoratet.

I fjor ble det bare registrert to fjellrev i det nordligste leveområdet for fjellrev på Fastlands-Norge, og det er tre år siden sist det er født valpekull her. De 27 revene kommer fra oppdrettsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal.

Forskere fra Universitetet i Tromsø prøver å finne svar på hvorfor fjellreven sliter med å etablere seg på Varangerhalvøya. Større konkurranse fra den fysisk overlegne rødreven og tidvis mangel på lemen er to av de største problemene. Klimaendringer er en av årsakene til at det er færre smågnagere og flere rødrev i området.

– Fjellreven er et godt eksempel på hvordan klimaendringer påvirker økosystemene. Forskningen på rødreven i Varanger gir oss lange dataserier som er unike, også internasjonalt. Disse dataene kan gjøre det lettere å forstå rødrevens funksjon i økosystemet, og hvordan den påvirker fjellrev, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært