Poppe presenterer Utøya-film: – Vil forsøke å vekke vårt kollektive minne

Regissør Erik Poppe med skuespillere under pressekonferanse i Oslo i forbindelse med filmen «Utøya 22 juli». Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Regissør Erik Poppe med skuespillere under pressekonferanse i Oslo i forbindelse med filmen «Utøya 22 juli». Foto: Tore Meek / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Regissør Erik Poppe sier han har forsøkt å flytte fokus tilbake til det som skjedde på Utøya med filmen «Utøya 22. juli». Arbeidet med filmen har vært krevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med skuespillerne presenterte han på en pressekonferanse onsdag den første filmen som kommer ut om det brutale angrepet på Utøya 22. juli 2011.

– Det har vært sagt mye og skrevet mye om hva som på mange måter har vært terroristens tanker. Mye fokus har vært på hans soningsforhold og ulike påfunn. Når vi snakker om 22. juli nå, tenker vi også på diskusjon rundt minnesmerke, usikkerhet rundt regjeringskvartalet og lange runder med granskninger om hva som ble gjort feil, sier Poppe.

– Ubegripelig tragedie

–Jeg mener det er vesentlig å forsøke å vekke vårt kollektive minne om hva som faktisk skjedde 22. juli og få historien tilbake til de som har eierskap til den, sier han videre.

Filmen er basert på vitneskildringer og fakta, men karakterer og enkeltopplevelser er oppdiktet.

– Den forteller om en nesten ubegripelig tragedie, og en fiksjonell historie føles mer etisk riktig enn å fortelle en eller noen få enkelthistorier. Vi ville fortelle historien uten at en mor eller far leter etter om det er deres sønn eller datters historie som fortelles, sier regissøren.

– Skulle gå inn i en boble

Han legger også til at det har vært en rekke utfordringer med å lage filmen.

– Det har vært stadig nye etiske utfordringer, og vi har valgt å ha en løpende dialog med de berørte, sier Poppe, som legger til at det også har vært en utfordring å finne en stor nok gruppe med sterke skuespillere.

–Filmen er spilt gjennom i ett opptak, og skuespillerne fikk beskjed om at de skulle gå inn i en boble og være der i de neste 90 minuttene. Det hadde vært krevende for enhver skuespiller, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært