Lakseselskaper anmeldt for eksport av syk fisk til Kina

Illustrasjonsfoto av laks i oppdrettsanlegg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto av laks i oppdrettsanlegg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Mattilsynet mistenker et eksportfirma og et lakseslakteri for å ha eksportert laks med fiskesykdommen PD til Kina. To ansatte i Ocean Quality AS er suspendert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31. januar 2018 mottok Ocean Quality AS et vedtak fra Mattilsynet om stans i all eksport av norsk laks fra selskapet til Kina, fordi Mattilsynet hadde fått uriktig dokumentasjon fra selskapet angående eksport av forsendelser med laks til Kina.

Dette ble avdekket etter et tilsyn hos Bremnes Seashore AS 25. og 26. januar. Ocean Quality er salgsselskapet til Grieg Seafood og Bremnes Seashore.

– Etter det Ocean Quality kjenner til, har enkeltpersoner i selskapet, i strid med våre retningslinjer, bevisst gjenbrukt tidligere egenerklæringer. Dermed har Mattilsynet utstedt eksportattester på feil grunnlag. Vi har dermed eksportert laks til Kina som ikke var godkjent for Kina, sier Øyvind Fossøy, styreleder i Ocean Quality AS.

Ifølge selskapet har sending av feilmerket fisk til Kina så vidt de vet så langt kun pågått i en begrenset periode på noen uker.

Politianmeldt

De og lakseslakteriet Bremnes Seashore er nå politianmeldt for forholdet, bekrefter Mattilsynet.

– På grunn av politietterforskningen kan vi ikke uttale oss om saken. Virksomhetene er inntil videre suspendert for lakseeksport til Kina, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein.

Han understreker også at de nå vil føre strengere kontroll av eksporten av fersk laks.

Ocean Quality legger seg på sin side flate, og sier de har iverksatt en fullstendig gjennomgang av sine rutiner og systemer for eksport for å finne ut av hvordan dette kunne skje. Ut ifra informasjonen de har så langt, er den uriktige bruken av dokumentasjon kun gjort av de suspenderte enkeltansatte i Ocean Quality alene.

– Vi samarbeider tett med norske myndigheter for å få alle fakta på bordet. Når vi har et fullstendig bilde må vi vurdere om vi skal sette inn ytterligere tiltak, uttaler Fossøy.

Selskapet beklager samtidig at Bremnes Seashore er dratt inn i saken.

Brudd på lakseavtale

Mattilsynet skriver at de mistenker de to firmaene for å ha eksportert laks fra oppdrettsanlegg med fiskesykdommen PD til Kina. Ocean Quality slår på sin side fast at laksen hadde hatt sykdommen.

De fleste land, inkludert Norge, har ingen restriksjoner mot fisk som har hatt denne sykdommen. Kina godtar imidlertid ikke import av fisk som har hatt PD, og i fjor undertegnet Kina og Norge en lakseprotokoll der partene ble enige om at det kun kan eksporteres laks fra oppdrettsanlegg uten mistanke eller påvisning av fiskesykdommene ILA eller PD.

Kinesiske myndigheter er orientert om anmeldelsen og tiltakene med økt kontroll. Mattilsynet har tett dialog med dem via ambassaden og fortsetter planleggingen av en kinesisk inspeksjon som er planlagt neste måned.

– Norske myndigheter har arbeidet lenge og lagt ned mye ressurser for få til en lakseavtale med Kina. Ansvaret for å følge avtalen har næringsaktørene, og vi forventer at kravene følges, sier Gjein.

Les også: Spansk politi arresterte nordmenn for narkotikasmugling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært