Advokater tipser bedrifter om boikott mot sosial dumping

BOIKOTT: Den erfarne arbeidslivsjuristen Nicolay Skarning, her i Høyesterett, anbefaler det seriøse næringslivet dette verktøyet mot konkurrenter som skaffer seg konkurransefordeler ved hjelp av ulovligheter.
BOIKOTT: Den erfarne arbeidslivsjuristen Nicolay Skarning, her i Høyesterett, anbefaler det seriøse næringslivet dette verktøyet mot konkurrenter som skaffer seg konkurransefordeler ved hjelp av ulovligheter.  Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedrifter kan gå til boikott hvis de blir skadelidende av at konkurrenter bedriver sosial dumping. Det er det overraskende rådet fra arbeidslivseksperter i advokatfirmaet Kvale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boikottloven gjør at ikke bare fagforeninger, men også virksomheter kan gå til angrep på andre aktører som driver sosial dumping og dermed utkonkurrerer seriøse bedrifter ved hjelp av skitne metoder.

Det går fram av en artikkel om juridiske virkemidler mot sosial dumping, som advokatene Nicolay Skarning, Fredrik Bjercke Punsvik og Pernille Brusdal i Kvale Advokatfirma har publisert på Jusstorget.

Dermed putter de et nytt verktøy ned i verktøykassa i kampen mot de svarte delene av norsk arbeidsliv.

Bakgrunnen for utspillet fra advokatene er utfordringen knyttet til at EU/EØS-borgere kommer til Norge midlertidig og tilbyr sine tjenester på lønns- og arbeidsvilkår som er vesentlig lavere enn de norske.

Les også: Erna Solberg til EU: – Lovlydige bedrifter må få rettferdig konkurranse

Tar tipset til arbeidslivsutvalg

– Dette var overraskende og svært positivt. Vi er på utkikk etter alle tiltak som kan bidra til mer seriøsitet i arbeidslivet, sier lederen av Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg, Arild Grande, i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Seriøse bedrifter har interesse av at det blir tatt kraftigere grep om useriøse selskaper. For det er de seriøse som taper i konkurransen hvis dette får bre om seg, sier Grande.

Han varsler at dette innspillet vil bli tema i arbeidslivsutvalgets arbeid.

– Så syns jeg det er interessant at advokatfirmaet framhever samarbeidet med fagbevegelsen, legger Grande til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arild Grande skal lede Aps arbeidslivsutvalg

To sider ved boikott

Advokat Nicolay Skarning er blant annet kjent fra den mye omtalte Holship-saken, som han vant mot LO og Transportarbeiderforbundet i en strid om bryggearbeidernes fortrinnsrett til lossing og lasting.

I striden om fortrinnsrett til jobb i norske havner har Transportarbeidet blant annet brukt blokkeringer og internasjonale aksjoner i tråd med boikottloven, som ett av sine virkemidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå trekker advokaten til en av motpartene altså fram boikottloven også som et verktøy for næringslivet i kampen mot sosial dumping.

Les også: EU med knusende seier over norske bryggesjauere i Høyesterett

Kan stoppe og hindre

I utgangspunktet er det offentlige myndigheter som har ansvaret for å sørge for at reglene som skal forhindre sosial dumping følges, påpeker advokatene.

«Imidlertid kan også private næringsdrivende foreta seg noen tiltak, dersom man for eksempel opplever å bli utkonkurrert av useriøse utenlandske aktører i det norske markedet.», skriver advokatene videre.

«Med boikott mener denne lov en oppfordring, avtale eller liknende tiltak som for å tvinge, skade eller straffe noen tar sikte på å hindre eller vanskeliggjøre en persons eller virksomhets økonomiske samkvem med andre.», heter det i Boikottloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatene konkretiserer dette til for eksempel å oppfordre andre til ikke å handle med vedkommende virksomhet, eller forsøke å hindre at de får leveranser.

Artikkelen framhever også andre tiltak mot sosial dumping.

Norske virksomheter som mener at de blir utkonkurrert av utenlandske virksomheter som benytter seg av sosial dumping, kan naturligvis varsle Arbeidstilsynet og skattemyndighetene. Et samarbeid med egne tillitsvalgte om dette vil antagelig gjøre varslingen mer effektiv, heter det.