Fastkjørt godstog på Bergensbanen måtte graves ut av snøen manuelt

Mannskap fra Bane Nor jobber med å grave løs et godstog som kjørte seg fast på Bergensbanen mellom Haugastøl og Finse natt til torsdag.
Mannskap fra Bane Nor jobber med å grave løs et godstog som kjørte seg fast på Bergensbanen mellom Haugastøl og Finse natt til torsdag. Foto: Bane Nor / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvær og snøras skaper store trafikale problemer i Sør-Norge torsdag. Bare to fjelloverganger er helt åpne, og et fastkjørt godstog lammet Bergensbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godstoget måtte graves ut manuelt, vogn for vogn, etter at det natt til torsdag kjørte seg fast i snøen mellom Haugastøl og Finse. Dermed ble passasjerene på nattoget fra Oslo stående fast på Haugastøl fra 4-tiden natt til torsdag.

– Det var et fryktelig uvær i natt, og godstoget kjørte seg fast i snømassene. Det står bom fast. Vi har holdt på hele natten, sa medieansvarlig i Bane Nor, Kjell Bakken, til BT torsdag morgen.

Han sier at det ikke er mulig å komme til på annen måte når toget står der og sperrer. Da må det graves manuelt med spader, og vognene trekkes ut en for en etter hvert som de er gravd ut.

Først ved 12-tiden var banen ryddet slik at togene kunne starte opp igjen. Men ifølge Bakken ville det bli mye forsinkelser utover dagen.

– Det er mange tog, også godstog, som står på forskjellige stasjoner og venter, og det er mange kryssinger som skal foretas. Derfor må også passasjertogene vente flere steder, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morgentoget fra Bergen til Oslo ventes å bli rundt tre timer forsinket etter å ha stått på Voss stasjon i mange timer, mens nattoget til Bergen var ventet framme først i 15-tiden.

Det gjorde ikke situasjonen bedre at været i området er så dårlig at NSB ikke fikk satt inn busser som kunne frakte passasjerene videre, skriver Bergens Tidende.

Stengte fjelloverganger

Ved 12-tiden torsdag er det kun europavei 6 over Dovrefjell og europavei 16 over Filefjell som er åpne for vanlig trafikk på grunn av uvær og snøras. Sistnevnte ble åpnet for trafikk torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europavei 134 over Haukelifjell, riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og fylkesvei 40 over Dagalifjell er stengt på grunn av snøras, melder Veitrafikksentralen. For de to førstnevnte fjellovergangene skal situasjonen vurderes på nytt klokken 14 torsdag.

Både riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol og fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal er stengt, mens fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er delvis stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolonnekjøring

På riksvei 15 over Strynefjellet er det innført kolonnekjøring på grunn av uværet. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det innført kolonnekjøring etter at den har vært stengt siden onsdag.

Riksvei 13 over Vikafjellet blir stengt minst til fredag. Situasjonen skal vurderes på nytt ved 12-tiden fredag.

Ifølge Vegtrafikksentralen blir det røft på fjellovergangene utover torsdag formiddag.

– Ut fra værmeldingene ser det ut til at det blir sterk vind også utover formiddagen, sier operatør Hanne Nordheim ved Vegtrafikksentralen i Bergen til NRK.

Stor skredfare

Det er stor og betydelig snøskredfare i flere områder i Sør-Norge, melder Varsom.no. For torsdag er faregrad satt til rød – nivå fire – som betyr stor fare, for Voss og Hardanger.

For områdene Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Hallingdal og i Vest-Telemark er faregraden betydelig, nivå 3.