Eks-journalist tiltalt for grove bedragerier

Geir Selvik Malthe-Sørenssen er tiltalt for millionbedragerier og dokumentfalsk. Dommeren i Oslo tingrett godtok ikke en tilståelsesdom.
Geir Selvik Malthe-Sørenssen er tiltalt for millionbedragerier og dokumentfalsk. Dommeren i Oslo tingrett godtok ikke en tilståelsesdom. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen er tiltalt for dokumentforfalskning og grove bedragerier i millionklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er han tiltalt for fire tilfeller av dokumentforfalskning, opplyser Økokrim.

Den tidligere journalisten ble i en reportasjeserie i VG kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Nå er den 52 år gamle mannen blant annet tiltalt for å ha svindlet til seg 6,7 millioner kroner ved sju anledninger mellom 2012 og 2015.

Han møtte torsdag i Oslo tingrett for å erkjenne det han er tiltalt for i en såkalt tilståelsesdom. Men ifølge TV 2 avviste dommeren dette og Malthe-Sørenssen må nå møte til hovedforhandling på et senere tidspunkt.

Overrasket

Ett av vilkårene i tilståelsessaker, er at den siktede avgir en uforbeholden tilståelse. Det skjedde ikke i dette tilfellet, sier Økokrim til VG.

– Dommeren avbrøt rettsmøtet da forklaringene til siktede ikke var så uforbeholden som den skal være ved tilståelsessaker, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient har erkjent straffskyld etter tiltalen, sier forsvarer Trygve Staff til TV 2.

Til VG sier Staff at både han og hans klient ble overrasket over at det ikke ble en tilståelsesdom.

– Både vi og påtalemyndigheten mente vilkårene for pådømmelse var til stede. Dommeren mente noe annet, sier Staff.

Alvorlig tiltale

I 2013 skal han ha lurt kjendisadvokat Harald Stabell til å låne seg 500.000 kroner ved minst to anledninger. Pengene skulle gå til å dekke kreftbehandling i utlandet, men han hadde aldri noen kreftdiagnose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabell fikk pengene tilbakebetalt fra Malthe-Sørenssens stefar. Senere skal han ifølge tiltalen ha lurt stefaren til å gi ham 600.000 kroner for den samme kreftbehandlingen. Stefaren ble sommeren 2015 lurt på nytt ved at Malthe-Sørenssen tok opp tre forbrukslån på til sammen 745.000 kroner i hans navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren 2015 skal han ha tatt opp to lån i Rørosbanken på til sammen 4,8 millioner kroner etter å ha fremlagt falske selvangivelser og lønnsslipper.

Malthe-Sørenssen byttet ifølge Dagbladet navn i fjor. Bakgrunnen skal være trusler fra kriminelle.

52-åringen jobbet i en kort periode som journalist i ABC Nyheter i 2011 og 2012. Han har også jobbet i Budstikka, Dagbladet, Se og Hør og som nyhetsredaktør i Nettavisen.