Nesten 8.000 seksuallovbrudd anmeldt i fjor

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Sylvi Listhaug presenterte statistikk om kriminalitetsutviklingen i 2017.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Sylvi Listhaug presenterte statistikk om kriminalitetsutviklingen i 2017. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Politiet registrerer en sterk økning i anmeldelser av seksuallovbrudd, viser kriminaloversikten for 2017. Hvert tredje overgrep gjelder barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Økningen skyldes både en reell økning og en avdekking av mørketall, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård da han la fram statistikken onsdag.

Anmeldte lovbrudd for seksuell omgang med barn i alderen 14–16 år, samt seksuell omgang med barn under 16 år økte med 6,1 prosent fra 2016 til 2017, mens seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år økte med 18,4 prosent.

Han sier sakene også er blitt mer komplekse de siste årene.

– Når politiet starter med det som ser ut som en enkeltstående handling, ender det ofte med stort omfang og mange involverte, både fornærmede og siktede, sier han.

Politidirektøren tror mer informasjon og kampanjer for å få folk til å anmelde har gjort at terskelen for å gå til politiet er blitt lavere.

Antall anmeldelser ned

For femte år på rad går antall anmeldelser ned. I 2017 ble det anmeldt 5,3 prosent færre saker enn året før. På fem år er nedgangen på 18 prosent. Det er særlig vinningskriminalitet og ran som har hatt en tilbakegang.

Samtidig påpeker Humlegård at anmeldt kriminalitet ikke gir et komplett bilde av kriminaliteten i Norge. Det finnes mørketall på mange områder. Politiets innbyggerundersøkelse for 2017 viser at det er stor variasjon i hvilke lovbrudd befolkningen velger å anmelde.

Årsaker til at innbyggerne lar være å anmelde, er blant annet at lovbruddet vurderes som mindre alvorlig, manglende tillit til politiets kapasitet og kompetanse, at problemet ble løst eller at partene ordnet opp selv.

Lovbrudd på nett

– Kriminaliteten blir mer kompleks og grenseoverskridende enn tidligere, og flere av lovbruddene skjer på nett. Internett brukes både til datainnbrudd, nettovergrep, bedrageri og utpressing, ulovlig omsetning av varer og spredning av frykt og trusler, sa Humlegård.

Politiets innbyggerundersøkelse viser at store deler av befolkningen er redd for å bli utsatt for kriminalitet på nett. For å få økt kunnskap har politiet fra 1. januar 2018 endret sin registreringspraksis slik at vi får bedre statistikk over kriminalitet som er begått ved bruk av internett.

Personvernpolicy