«Uendelig» økning i overgrep mot barn på nett

– Vi er sikre på at vi kan gange antallet saker med ti hvis vi hadde hatt kapasitet til å iverksette etterforskning i alle sakene vi har liggende som involverer fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller seksualisering av barn, sier seksjonssjef Kari-Janne Lid i Oslo politidistrikt til Politiforum. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
– Vi er sikre på at vi kan gange antallet saker med ti hvis vi hadde hatt kapasitet til å iverksette etterforskning i alle sakene vi har liggende som involverer fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller seksualisering av barn, sier seksjonssjef Kari-Janne Lid i Oslo politidistrikt til Politiforum. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Oslo beskriver økningen i dokumenterte overgrep mot barn som uendelig. De hadde over 500 prosent økning i dokumenterte overgrep fra 2016 til 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 dokumenterte Oslo politidistrikt 56 seksuelle overgrep mot barn. Fram til desember 2017 dokumenterte de 368, skriver Politiforum.

– Hva er det som gjør at så mange mennesker har en interesse for barn? Det forstår vi ikke. Men det virker uendelig. «Uendelig» er uttrykket vi bruker. For jo flere folk vi setter på, jo flere barn utsatt for overgrep avdekker vi, sier seksjonssjef Kari-Janne Lid i Seksjon for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt.

Antallet anmeldte voldtekter var høyt i 2016, og det har økt noe også 2017. Oslo politidistrikt får 25–30 nye voldtektssaker og overgrep mot barn i uka. Men den store økningen det siste året har kommet innen internettrelaterte overgrep.

Fra 2016 til 2017 økte antallet saker knyttet til seksuallovbrudd med elektroniske spor i Oslo fra 292 til 503. For bare fem år siden var tallet så lavt som 56. I tillegg ser de hver måned at 500 unike IP-adresser laster ned overgrepsmateriale, men det er IP-adresser de ikke kjenner identiteten på og som ikke blir saker.

I Oslo er de rundt 55 ansatte i seksjonen, men Lid etterlyser en større satsing i landets øvrige distrikter og undervisning i elektroniske spor på Politihøgskolen.

Se video: Kripos med ny kampanje for å få barn til å fortelle om overgrep