Meny

Værfenomen forsinker helikoptertrafikken i Nordsjøen

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
For fjerde dag på rad var det fredag store forsinkelser i helikoptertrafikken mellom fastlandet og Nordsjøen. Alle avganger fra Bergen er utsatt inntil videre.

Årsaken er værfenomenet statisk aktivitet. Alle passasjerer er imidlertid bedt om å møte opp til vanlig tid. Forsinkelsene begynte tirsdag, melder NRK.

– Fare for lyn og torden, såkalt statisk aktivitet, kombinert med høye bølger gjør at man risikerer materielle skader på helikoptrene dersom en flyr, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

Ifølge Heliports oversikt var 29 helikopteravganger fra Bergen lufthavn kansellert fredag. Fra Stavanger var 22 avganger kansellert.

– Om lag 1.300 passasjerer venter på å komme seg fra land og ut til plattformene, mens like mange venter på å komme hjem igjen, sier Eek.

Flere av Akers ansatte er også rammet av helikopterstansen.

Oljearbeiderne som sitter værfast, har kompensasjonsordninger som gjør at de får betalt for ventetiden.

– Det vil fort bli en del kostnader relatert til dette. De som sitter og venter både på land og offshore, skal kompenseres. I tillegg kommer det kostnader relatert til helikopterberedskap, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandøy i Rystad Energy.

Han anslår at dette kan koste Statoil titalls millioner kroner.

Populært