Værfenomen forsinker helikoptertrafikken i Nordsjøen

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For fjerde dag på rad var det fredag store forsinkelser i helikoptertrafikken mellom fastlandet og Nordsjøen. Alle avganger fra Bergen er utsatt inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er værfenomenet statisk aktivitet. Alle passasjerer er imidlertid bedt om å møte opp til vanlig tid. Forsinkelsene begynte tirsdag, melder NRK.

– Fare for lyn og torden, såkalt statisk aktivitet, kombinert med høye bølger gjør at man risikerer materielle skader på helikoptrene dersom en flyr, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

Ifølge Heliports oversikt var 29 helikopteravganger fra Bergen lufthavn kansellert fredag. Fra Stavanger var 22 avganger kansellert.

– Om lag 1.300 passasjerer venter på å komme seg fra land og ut til plattformene, mens like mange venter på å komme hjem igjen, sier Eek.

Flere av Akers ansatte er også rammet av helikopterstansen.

Oljearbeiderne som sitter værfast, har kompensasjonsordninger som gjør at de får betalt for ventetiden.

– Det vil fort bli en del kostnader relatert til dette. De som sitter og venter både på land og offshore, skal kompenseres. I tillegg kommer det kostnader relatert til helikopterberedskap, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandøy i Rystad Energy.

Han anslår at dette kan koste Statoil titalls millioner kroner.