Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for terrorvirksomhet

Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et tidligere rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo tingrett. fredag ble han dømt til ni års fengsel i ankesaken om rekruttering av fremmedkrigere til IS. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et tidligere rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo tingrett. fredag ble han dømt til ni års fengsel i ankesaken om rekruttering av fremmedkrigere til IS. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubaydullah Hussain (32) er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i ni år for rekruttering av fremmedkrigere og for å ha deltatt i IS. Han anker dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffen er ett år kortere enn aktors påstand. Forsvarerne til Ubaydullah Hussain la ned påstand om frifinnelse for forholdene under sin prosedyre i lagmannsretten.

Hussain ble 4. april i fjor dømt til ni års fengsel i Oslo tingrett for terrorrekruttering og medlemskap i den terrorlistede organisasjonen IS, samt for å ha ytt økonomisk og materielle støtte til flere norske fremmedkrigere i Syria, men han anket dommen.

Dømt på alle punkter

Domstolen fant ikke grunn til å frifinne Hussain for noen av de påtalte forholdene og dømte ham til ni års fengsel for deltakelse i en terrororganisasjon, for rekruttering av to personer til en terrororganisasjon og for ved fem tilfeller å ha ytt økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

En times tid etter at dommen ble offentlig kjent, sa den ene av Hussains forsvarere at dommen vil bil anket til. Høyesterett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han anker. Han har aldri sett seg selv som en deltaker i IS og er derfor skuffet over å bli dømt for det, sier advokat Ulrik Sverdrup-Thygeson Jr. til NRK.

– Det er første gang noen i verden er dømt som ISIL-deltaker uten å ha satt sin fot utenfor hjemlandet, sier hans andre forsvarer, John Christian Elden, til NTB.

– Utspekulert

Lagmannsretten er ikke i tvil om at den tidligere profilerte lederen av Profetens Ummah faktisk og forsettlig drev rekruttering av fremmedkrigere. Den ene av dem Hussain rekrutterte til å reise til Syria, var en ung norsk muslimsk konvertitt som bare var 17 år da de første gang var i kontakt. Selv var Ubaydullah Hussain da 29 år og en kjent skikkelse i miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hussains fremgangsmåte for å få NN til å reise til ISIL var svært utspekulert. Han utnyttet NNs ønske om å reise og forsvare muslimer i Syria ved å styre ham i retning av terrororganisasjonen ISIL som var den grupperingen Hussains virksomhet var knyttet til. Han utnyttet NNs sårbarhet og fikk ham til å tro at det var hans religiøse plikt å dra til Syria og krige for ISIL, står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den unge konvertitten ble pågrepet på Landvetter flyplass i 2015 da han var på vei ut av landet. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var han da på vei til Syria.

Den unge konvertitten var tiltalt sammen med Hussain da saken var til behandling i tingretten i fjor. Han vedtok dommen på to år og ti måneder for deltakelse i en terrororganisasjon og har ikke vært del av ankebehandlingen i lagmannsretten.