Meny

Ikke vært så mye snø på Østlandet siden 2010

Se video.
I tillegg er kulde fra Russland på vei mot Norge.

Onsdag morgen viste den offisielle målestasjonen ved Meteorologisk institutt på Blindern 41 centimeter snø. Så mye snø har det ikke vært på Østlandet siden 2010. Da ble det målt 35 centimeter snø i Oslo sentrum i januar.

Siden mandag kveld har det i snitt kommet 40 centimeter under 100 meters høyde. Noen hundre meter høyere har det kommet 60 centimeter snø i snitt. Og det er ventet at snøen blir liggende. Torsdag er det kuldegrader i store deler av landet.

– Det blir nok av snø å boltre seg med i overskuelig framtid. Det gjelder i minst en uke framover, og det gjelder overalt i landet der snøen allerede ligger. Det er de fleste steder i landet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Over normalt

Også andre steder på Østlandet bugner det av snø. For eksempel er det I gjennomsnitt nå 70 centimeter snø i 1.000 meters høyde i Hedmark, noe som er 50 prosent mer enn vanlig.

I fjellet i Rogaland er det i gjennomsnitt 170 centimeter, og bergenserne har faktisk snø helt ned til havnivå.

Også i Trøndelag er det mer snø enn vanlig, særlig i de sørlige fjellområdene, og det samme gjelder stedvis i. Nord-Norge.

Kulde fra Sibir på vei

Rundt hovedstaden blir det kaldere i helgen. Yr og StormGeo melder at det kan bli ti minusgrader.

I neste uke kommer det et høytrykk fra øst som kan gi bitende kulde. Thyness påpeker at høytrykk på vinteren fører til mer kulde, altså motsatt effekt som på sommeren.

Se hvordan været blir der du er fremover

Enn så lenge ligger høytrykket på vent bak Uralfjellene på Sibir-siden i Russland.

- Det er for tidlig å si noe sikkert om hvordan høytrykket fra Russland vil slå inn i forskjellige deler av landet. Men alt peker mot at det kommer hit. Det har ventet lenge på at lavtrykkskreftene gir seg, som er i ferd med å skje nå, sier Thyness.

Populært