Gamle gassmasker kan inneholde asbest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet advarer mot ulovlig omsetning av gamle gassmasker i Norge med asbest i filtrene, og ber publikum verken omsette eller bruke maskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved kassering skal filtrene leveres til kommunens gjenbruksstasjoner, forsvarlig pakket inn.

–Det er helsefarlig å puste inn asbeststøv. Det har vært forbudt å bruke asbest i Norge siden 1980-tallet, med noen få unntak. Gamle gassmasker med asbestfiltre er ulovlige produkter både i Norge og EU, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Finske myndigheter analyserte i fjor filteret i russiske gassmasker fra perioden 1983 til 1988. Alle filtrene inneholdt asbest. Gassmaskene var produsert under den kalde krigen til bruk av voksne og barn.

Maskene ble solgt i nettbutikker som ebay.com og amazon.com. Finske myndigheter varslet andre europeiske myndigheter. Miljødirektoratet oppdaget at masker som kan ha asbest i filtrene, også selges i Norge, blant annet på Finn.no.

I desember informerte direktoratet Finn.no om dette og annonsene ble fjernet. I januar kom det inn nye annonser med russiske gassmasker. Også disse ble Finn.no bedt om å fjerne.