Meny

Gamle gassmasker kan inneholde asbest

Miljødirektoratet advarer mot ulovlig omsetning av gamle gassmasker i Norge med asbest i filtrene, og ber publikum verken omsette eller bruke maskene.

Ved kassering skal filtrene leveres til kommunens gjenbruksstasjoner, forsvarlig pakket inn.

–Det er helsefarlig å puste inn asbeststøv. Det har vært forbudt å bruke asbest i Norge siden 1980-tallet, med noen få unntak. Gamle gassmasker med asbestfiltre er ulovlige produkter både i Norge og EU, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Finske myndigheter analyserte i fjor filteret i russiske gassmasker fra perioden 1983 til 1988. Alle filtrene inneholdt asbest. Gassmaskene var produsert under den kalde krigen til bruk av voksne og barn.

Maskene ble solgt i nettbutikker som ebay.com og amazon.com. Finske myndigheter varslet andre europeiske myndigheter. Miljødirektoratet oppdaget at masker som kan ha asbest i filtrene, også selges i Norge, blant annet på Finn.no.

I desember informerte direktoratet Finn.no om dette og annonsene ble fjernet. I januar kom det inn nye annonser med russiske gassmasker. Også disse ble Finn.no bedt om å fjerne.

Populært