Meny

Snøværet lammet trafikken og tok strømmen

Det store snøfallet skaper problemer for togtrafikken tirsdag morgen. Her fra Asker stasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Veitrafikken sto, togene sto og flytrafikken gikk i stå da store snømengder rammet hele Sørøst-Norge tirsdag. Strømbrudd førte til stengte skoler og barnehager.

Et snøfall av sjeldent omfang som startet natt til tirsdag og varte utover dagen, førte til kaos og forsinkelser på mange plan både i morgen- og ettermiddagsrushet.

Bane Nor meldte om omfattende trøbbel med togene fra tidlig morgen. Feil på signalanlegget stanset all trafikk forbi Drammen stasjon i mange timer. Flere hundre reisende ble stående og det var ikke mulig å skaffe nok busser.

Og forholdene bedret seg ikke da ettermiddagsrushet startet. Flere politidistrikt har meldt om trafikkulykker som følge av snøværet.

I Hole i Buskerud skled en buss av veien og delvis ned en skråning like etter klokken 16. Ingen ble skadd i hendelsen, ifølge politiet i Nordre Buskerud.

I Drøbak kolliderte fire busser i 17-tiden. Heller ikke her ble det meldt om personskader, ifølge politiet i Follo.

Politiet i Sørvest meldte 17.45 at flere vogntog sto fast i krabbefeltet i sørgående felt sør for Helleland stasjon i Eigersund.

I Drammen måtte politiet rykke ut til Lerpeveien i Skoger like etter 17.30, etter meldinger om trafikkaos.

Store forsinkelser

I Oslo ble store deler av kollektivtrafikken rammet av snømengdene på morgenen, og like før klokka 18 meldte Ruter fortsatt om forsinkelser og innstillinger på flere avganger på både buss, trikk og T-bane.

Det var dessuten innstillinger og forsinkelser på svært mange toglinjer. Blant annet ble Bratsbergbanen mellom Skien og Notodden, og Sørlandsbanen mellom Nordagutu og Kristiansand stengt fordi et tre sperret toglinjene.

På Dovrebanen mellom Oppdal og Kongsvoll måtte togene kjøre med redusert hastighet på grunn av snøskredfare på strekningen.

Stengte flyplassen

Flytrafikken ble også kraftig rammet. På Gardermoen var nesten alle avganger kraftig forsinket tirsdags morgen. Forsinkelsene forplantet seg utover dagen, og det var fortsatt forsinkelser på nesten alle avganger klokken 17, ifølge VG.

– Været generelt har gitt masse utfordringer. Forsinkelsene er alt fra noen minutter til flere timer, sa kommunikasjonssjef i Avinor Kristian Løksa.

Torp Sandefjord lufthavn måtte stenge rullebanen helt i flere timer på tirsdag formiddag.

Strømbrudd stengte skoler

I Agder-fylkene og oppover i Telemark, Vestfold og Buskerud var mange rammet av strømbrudd tirsdag. Kraftig vind og tung snø førte til at stolper og trær falt og rev ned ledninger. Så mange som 22.400 kunder var uten strøm tirsdag ettermiddag, og mange hadde mistet strømmen allerede om natten.

– Strømmen gikk i natt på grunn av snøfallet. I dag tidlig var det såpass kaldt at vi vurderte det dit hen at det ikke var ansvarlig å holde skolen åpen, sier rektor Ingunn Lund ved Vegårshei skule til Tvedestrandsposten.

I Siljan i Telemark stengte både barnehager og en skole som følge av strømbruddene. Foreldrene måtte hente barna sine på kommunens servicekontor.

På grunn av snøproblemene satte Skien kommune kriseledelse tirsdag morgen. Kriseledelsen har som formål å koordinere innsatsen rundt problemene med været det siste døgnet.

– Saktegående lavtrykk

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer det voldsomme snøværet.

– Det er et veldig saktegående lavtrykk med mye nedbør. Det tar lang tid før det går vekk, slik at det kommer mye snø i løpet av det vi oppfatter som kort tid, sier han til NRK.

Snøværet førte til dårlig sikt på veiene, kjøreforholdene var krevende mange steder i hele landet ettersom Vegvesenet hadde vanskelig for å rekke over alle strekninger med måkebilene.

– Vi har hatt alt av mannskaper ute i hele natt, og de vil fortsette utover dagen, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Vegvesenet ber folk kjøre etter forholdene.

Populært