Lagmannsretten forkastet anke fra siktet samfunnstopp

Tromsø tinghus huser både Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms tingrett. Nå har begge rettsinstanser slått fast at den sedelighetssiktede samfunnstoppen i Tromsø fortsatt bør sitte i varetekt.
Tromsø tinghus huser både Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms tingrett. Nå har begge rettsinstanser slått fast at den sedelighetssiktede samfunnstoppen i Tromsø fortsatt bør sitte i varetekt. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hålogaland lagmannsrett har forkastet anken der den sedelighetssiktede samfunnstoppen i Troms ba seg løslatt fra varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Troms tingrett ga torsdag politiet medhold i kravet om videre fengsling i fire uker for den siktede mannen. Da hadde han sittet én uke i varetekt siktet for å ha utnyttet sin stilling til å oppnå seksuell omgang. Siktelsen omfatter også utnyttelse av person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

I forbindelse med fengslingsforlengelsen i forrige uke hadde politiet utvidet siktelsen mot mannen, men verken Nord-Troms tingrett eller Hålogaland lagmannsrett har under ankevurderingen ment at det er hold i deler av denne utvidede siktelsen.

Likevel mener begge domsinstansene at det er godt nok grunnlag i politiets øvrige siktelse til å holde mannen i varetekt i fire nye uker.

Ikke skjellig grunn

-Når det gjelder de ikke-identifiserte fornærmede som politiet tidligere har omtalt, finner lagmannsretten i likhet med tingretten at det på nåværende tidspunkt ikke er skjellig grunn til mistanke om straffbare forhold overfor disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagmannsretten finner at det foreligger slik bevisforspillelsesfare knyttet til den opprinnelige delen av siktelsen at fengsling er nødvendig, skriver Troms politidistrikt i en uttalelse mandag ettermiddag.

Kripos kommer tirsdag til Tromsø for å bistå det lokale politiet i arbeidet. Fra tidligere har etterforskerne i saken undersøkt store mengder beslaglagt materiale i form av data- og mobilbeslag, samt aktivitet på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fengsel

Advokat Ulf. E. Hansen var mandag ettermiddag i fengselet hos sin klient, får NTB opplyst. Fredag sa forsvareren til NRK at en bekymringsmelding fra Finnmark fra år 2000 var grunnlaget for kravet om videre fengsling, og for at politiet utvidet siktelsen. Han beskrev grunnlaget som løse påstander og rykter og ikke noe som hørte hjemme i en siktelse.

– Vi har tatt dette med i siktelsen og mente det var grunnlag for dette og at det ikke kan anses som rykter. Vi tar til etterretning at retten mener det ikke er sannsynlighetsovervekt for at det har skjedd, kommenterte politiinspektør og seksjonsleder ved påtaleenheten i Troms politidistrikt, Elin Nordgård Strand.