Vil avslutte leie av soningsplasser i Nederland

Kriminalomsorgsdirektoratets direktør Marianne Vollan ønsker å avslutte leieavtalen med Nederland om fengselsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kriminalomsorgsdirektoratets direktør Marianne Vollan ønsker å avslutte leieavtalen med Nederland om fengselsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ønsker å avslutte leieavtalen med Nederland om Norgerhaven fengsel. Årsaken er nedgang i antall straffedømte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leieavtalen med Nederland løper til 1. september 2018. I statsbudsjettet har regjeringen fullmakt til å forlenge avtalen til september 2019. Fristen for dette er 1. mars.

– KDI har gitt en anbefaling til Justisdepartementet om at det ikke er behov for å fornye avtalen om soningsplasser i Nederland, sier KDIs direktør Marianne Vollan til Fri Fagbevegelse.

Bakgrunnen er at den norske soningskøen er borte, samt færre straffedømte det siste året, en trend som befestet seg spesielt i 2017. I midten av desember i fjor var det 491 ledige fengselsplasser i norske fengsler, hvorav 263 på høy sikkerhet.

– I fjor fikk kriminalomsorgen historisk få dommer som skal gjennomføres i fengsel, sier Vollan.

Norge inngikk en leieavtale om 242 soningsplasser på høyt sikkerhetsnivå i Norgerhaven fengsel i Nederland høsten 2015.