Olav Thon om MeToo: – Det kommer til å jevne seg ut

Olav Thon beskriver MeToo-kampanjen som en «farlig utvikling». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Olav Thon beskriver MeToo-kampanjen som en «farlig utvikling». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv sier 94-åringen at han ikke har hatt problemer med seksuell trakassering i sine selskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var da den kjente Hollywood-produsenten Harvey Weinstein ble anklaget for å stå bak flere seksuelle overgrep, at emneknaggen #metoo vokste frem på nettet.

I kjølvannet har en rekke innflytelsesrike personer, spesielt innenfor mediene og politikk fått sparken eller måttet trekke seg.

– Det er en farlig utvikling hvis det skal nesten bli forbudt for menn og kvinner å gi uttrykk for at de er glad i hverandre, sier forretningsmann Olav Thon til Nettavisen.

Fakta om #metoo og seksuell trakassering

* Kvinner over hele verden har den siste tiden stått fram med historier om seksuelle krenkelser i forbindelse med # metoo-kampanjen.

* Kampanjen ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano, etter at omkring 40 kvinner sto fram og fortalte at de var blitt utsatt for seksuelle krenkelser og overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

* Milano populariserte uttrykket som først ble brukt på sosiale medier av aktivisten Tarana Burke mer enn ti år tidligere for å fremme solidaritet mellom ofre for seksuell trakassering og overgrep.

* Milano fikk en skjermdump med emneknaggen fra en venn 15. oktober og skrev en Twitter-melding om kvelden der hun oppfordret de av hennes følgere som hadde vært utsatt for dette til å bruke emneknaggen. Neste morgen var emneknaggen brukt av 30.000 mennesker.

* I kjølvannet har en rekke innflytelsesrike personer, spesielt innenfor mediene og politikk fått sparken eller måttet trekke seg.

* 6. desember kåret Time Magazine alle som har brutt tausheten og fortalt om seksuelle trakasseringer og overgrep til «Årets person».

– Tror det er en bølge

Videre forteller 94-åringen at Olav Thon-gruppen, som har rundt 3000 ansatte, ikke har vært rammet av «sånne tilstander i det hele tatt».

Thon har vært daglig leder i 76 år, og forteller at han aldri har hatt problemer med seksuell trakassering.

– Jeg tror det er en bølge. Det er blitt veldig populært å snakke om seksuell trakassering nå og det vil kanskje være det i halvt år eller et år til, men så kommer det til å jevne seg ut, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagen tar Giske i forsvar

Søndag trakk Trond Giske seg som nestleder i Arbeiderpartiet etter varslersakene mot ham.

I et innlegg på Facebook 1. januar, mente Giske at varslene er systematisk lekket til mediene.

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider, skrev Giske.

– Trond Giske og Line Oma var frivillig sammen på et utested. Måten han sjekket henne opp var kanskje et overtramp, men det er ikke alvorlig nok til at det skal få ham fjernet som nestleder ti år etter at hendelsen fant sted, sier Fremskrittspartiets veteran Carl I. Hagen til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oma, som er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og leder bydelsutvalget i Gamle Oslo, gikk ut med sin historie til NRK. Hendelsen hun har varslet om, fant sted da hun som 23-årig praktikant ved den norske ambassaden i India i 2010 møtte Giske, som den gang var 43 år og næringsminister. Ifølge Oma presset Giske henne opp mot veggen og stakk tungen ned i halsen hennes, mot hennes vilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter MeToo-kampanjen er det ingen som har lyst til å si høyt at de syns det Giske har gjort, bare er en bagatell. Men vi må huske at MeToo har endret spillereglene for hva vi syns er akseptabelt. Nå blir ting Giske gjorde for 15 år siden, vurdert opp mot dette regelverket. Det som før var normalt, er nå urimelig, sier Hagen.