Meyer og Jensen i full konfrontasjon om SSB-prosessen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christine Meyer sier hun fulgte opp regjeringens advarsler om SSB-prosessen. Men finansministeren mener SSBs tidligere direktør overhørte henne fullstendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstanden var minst like stor som før jul og tonen like uforsonlig mellom Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag holdt åpen høring om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Meyer ledet SSB inntil hun i november i fjor ble tvunget til å trekke seg.

– Når det gjelder min avgang som administrerende direktør i SSB, må jeg si at finansministeren i realiteten tvang meg til å gå av, uten hensyn til de lover og regler som gjelder for avslutning av arbeidsforhold i staten, sier Meyer.

Knallhardt oppgjør

Hun tok i høringen på nytt et knallhardt oppgjør med Jensens håndtering av saken.

Med sin mistillitserklæring og sitt press om at SSB-sjefen måtte gå av har Jensen skapt en ny praksis, mener Meyer.

– Det er min vurdering at finansministeren ikke har respektert regler og lover når det gjelder statstjenestemenn, og i tillegg har valgt en offentlig uthenging for å vise politisk handlekraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun kritiserte både uttalelsene og prosessen til Jensen.

– Det er alvorlig at eieren har trukket teppet vekk under direktøren midt i en krevende omstillingsprosess, sa hun.

Les også: Meyer: - Jensen tvang meg i realiteten til å gå av

Politisk press

I sin omorganisering ønsket Meyer å flytte flere titall forskere, blant dem innvandringsforsker Erling Holmøy, fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Meyer er klar på at byrået ble utsatt for politisk press, og at det var spesielt tydelig vedrørende innvandringsregnskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meyer fikk onsdag også spørsmål om hvorfor hun plutselig mot slutten av prosessen, i fjor høst, kom inn på innvandring i sine forklaringer om prosessen.

– Når innvandringssporet kommer, er det fordi jeg ikke kan forstå hvorfor finansministeren sier at jeg ikke har fulgt opp advarslene fra Finansdepartementet på et tidlig tidspunkt. Det var nettopp det jeg gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lyttet ikke

Jensen slo i sin forklaring fast at omstilling må skje i riktig retning, rekkefølge og tempo. Hun understreket at hun gjentatte ganger gjennom fjoråret stilte spørsmål ved om samfunnsoppdraget kunne ivaretas med den omorganiseringen Meyer ønsket å gjennomføre.

– Det må ses som advarsler mot å gjøre store endringer, sa Jensen.

– Jeg forventer, som øverste ansvarlige for SSB, at når det kommer så tydelige styringssignaler fra eierdepartementet at de blir fulgt og lyttet til, sa Jensen, og slo fast at det motsatte skjedde med SSB.

– Man har ikke hørt, man har ikke lyttet, man har ikke tatt hensyn, og man valgte å gå videre. Man valgte å iverksette en stor omorganisering av forskningsvirksomheten, stikk i strid med alle advarsler man hadde fått. Da grep jeg inn for å unngå at det ble en realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skei Grande: – Innvandringsregnskapet brukt som grunnlag for ekstreme påstander

Hard kritikk

Også sjeføkonomene Øystein Dørum i NHO og Roger Bjørnstad i LO advarte flere ganger mot omorganiseringen, blant annet i et møte i regjeringens kontaktutvalg.

De to rettet også onsdag skarp kritikk mot Bye-utvalgets forslag til omorganisering av byrået. Begge mener Meyers omorganisering ville ha rammet byråets kjerneoppgaver.

– Jeg er usikker på om Meyer har forstått hvor viktig SSBs samfunnsoppdrag er, lød det fra Dørum.

– Det kan se ut til at Meyer hadde en annen oppfatning av samfunnsoppdraget enn det vi som eier hadde, og det mange brukere av SSB hadde, sa Jensen.