Ekstremværet Cora kan gi orkan i Trøndelag

Illustrasjonsfoto fra orkan i Trondheim i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto fra orkan i Trondheim i 2003. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ekstremværet Cora kan gi veldig kraftige vindkast i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland søndag. På kysten kan det bli kortvarig orkan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt oppgraderte lørdag formiddag uværet som er ventet mot Midt-Norge til ekstremvær. De varsler vindkast opp mot 35–45 meter per sekund. Møre og Romsdal får full storm og til dels sterk storm, mens Trøndelag får sterk storm og kan hende kortvarig orkan langs kysten.

For Helgeland ble det først sendt ut obs-varsel om kraftig vind, men i et oppdatert ekstremvarsel lørdag kveld står det at også dette området vil bli rammet av Cora.

– Søndag formiddag blir det økning til nordvestlig sterk storm utsatte steder. Det er ventet vindkast mellom 35 og 45 meter per sekund, og områder sør for Sandnessjøen er mest utsatt. Vinden kombinert med nedbør som snø vil gi lokalt vanskelige kjøreforhold, skriver meteorologene i varselet.

– Forbered dere

Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt ber folk som bor der ekstremvarselet gjelder om å bruke lørdagen til å forberede seg.

– Få inn løse gjenstander. Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, slår han fast.

Også nødetatene har begynt å forberede seg på uværet. Politiet i Trøndelag opplyser at de vil øke beredskapen søndag.

– Vi holder nå på å forberede oss på været som kommer i morgen. Vi går gjennom våre beredskapsplaner og kommer til å ha folk på flere lensmannskontor i morgen, opplyser operasjonsleder Stig Roger Olsen til NRK.

Orkan

Uværet vil begynne tidlig, natt til søndag. Vinden vil først øke i Møre og Romsdal til sørvest sterk storm. Deretter vil uværet bevege seg nordover til sterk storm i Trøndelag. Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over en periode på ti minutter.

– Prognosene sier at det kan bli helt opp i orkan styrke ute ved kysten i Trøndelag. Det er ikke så ofte vi ser det i prognosene, men dette er et lite hissig lavtrykk, og de kan være uforutsigbare. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor og om det blir så kraftig vind, sier han.

Ekstremvær

Meteorologisk institutt gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang. Dette er alle ekstremvær varslet siden 2015:

* 7. januar 2018 - Cora (sterk storm og muligens kortvarig orkan): Møre og Romsdal og Trøndelag.

* 23. desember 2017 - Birk (store nedbørsmengder): Rogaland og Hordaland.

* 7. desember 2017 – Aina (sterk vind, store nedbørsmengder og høy vannstand): Vestlandet sør for Stad.

* 22. november 2017 – Ylva (vind): Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten.

* 12. januar 2017 – Vidar (ekstremt høy vannstand): Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

* 25. desember 2016 – Urd (vind): Sør-Norge.

* 29. januar 2016 – Tor (vind): Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

* 5. desember 2015 – Synne (nedbør): Rogaland, Vest- og Aust-Agder.

* 1. oktober 2015 – Roar (nedbør): Trøndelag og Nordland.

* 17. september 2015 – Petra (nedbør): Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

* 7. februar 2015 – Ole (vind): Trøndelag, Nordland og Troms.

* 10. januar 2015 – Nina (vind): Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark.

Også i fjellet

Utover formiddagen vil vinden dreie nordvestlig og blåse rett innover land. Det er særlig da det kan være skummelt, ifølge meteorologen.

Ekstremværet vil merkes mest ved kysten, men også i fjellet.

– Folk bør ikke oppholde seg ute, man bør ikke planlegge å være i fjellet søndag, sier Selberg.

Utover ettermiddagen vil vinden minke til sterk kuling i Trøndelag og frisk bris i Møre og Romsdal.

I tillegg til den kraftige vinden vil ekstremværet Cora også ha med seg nedbør. Temperaturene vil avgjøre om dette kommer som vind eller snø.

– Det ser ut som om det vil komme snø i hvert fall i Trøndelag, men det vil muligens gå over til regn. Temperaturen vil ligge rundt null, så øke med vinden og deretter synke igjen. Noen steder vil det snø hele tiden, andre steder får både snø, sludd og regn, mens andre igjen bare vil få regn, sier Selberg.

Trafikk-konsekvenser

Vinden sammen med regn og snø kan gi vanskelige kjøreforhold. Vegvesenet har bedt folk i de berørte områdene om å la bilen stå søndag formiddag. Det er og stor fare for innstillinger av flyavganger, båttrafikk og annen transport.

I tillegg til ekstremværvarselet er det også utstedt obs-varsler om kraftig vind i Sogn og Fjordane, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Obs-varsler om vanskelige kjøreforhold gjelder for Sogn og Fjordane, fjellet i Sør-Norge og Helgeland.

Personvernpolicy