Ventet klimatap

IKKE OVERRASKET: Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap) mener at statens frifinnelse i klimarettssaken var som ventet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap) mener at statens frifinnelse i klimarettssaken var som ventet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten ble frifunnet i den såkalte klimarettssaken. Det overrasker ikke tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap). – Dette er ikke et spørsmål for retten, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Greenpeace Norden og Natur og Ungdom som saksøkte Olje- og energidepartementet for å få vedtaket som gjaldt 10 nye oljeutvinningstillatelser kjent ugyldig. Det ble vist til grunnlovens paragraf 112 som gir oss rett til et levelig klima.

I går ble det kjent at staten frifinnes.

I dommen er det lagt til grunn at paragraf 112 er en rettighetsbestemmelse i seg selv, men at vedtaket om å gi tillatelsene i 23. konsesjonsrunde ikke bryter med bestemmelsen.

Les også: Eks-statsråder med på søksmål mot staten

– Klimasaken er viktig

Besteforeldrenes klimaaksjon gikk inn som partshjelper i søksmålet.

Klimasøksmålet

* 27. april 2015 publiserte Dagsavisen oppropet «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i Arktis».

* En rekke organisasjoner og personer innen politikk, organisasjonsliv, akademia, fagbevegelse og kulturliv varslet der at de ville støtte et klimasøksmål mot den norske stat dersom de utlyste blokkene i 23. konsesjonsrunde ble tildelt.

* Det ble vist til grunnlovens §112 som gir oss rett til et levelig klima, og som forplikter staten til tiltak som sikrer denne retten.

*Etter som 23. konsesjonsrunde ikke ble avlyst, saksøkte så Natur og Ungdom og Greenpeace, i samarbeid med flere andre organisasjoner og engasjerte enkeltpersoner, den norske staten.

Besteforeldrenes klima­aksjon gikk inn som parts­hjelper i søksmålet i september.

Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen kunne tenke seg å melde seg inn i Besteforeldrenes klimaaksjon, men ville ikke gjøre det så lenge rettssaken pågikk.

– Dette gikk som jeg hadde regnet med. Klimasaken er veldig viktig, men slike politiske vedtak er ikke et spørsmål som er egnet for retten. Det blir litt for å lage en jippo ut av det, sier Berntsen til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i høst sa Berntsen til Dagsavisen at han syntes søksmålet var «greit». Han understreker også nå at han støtter organisasjonen i å utfordre oljenæringen.

– Det er altfor mange som sitter i oljeindustrien som ikke har tatt klimaendringen nok på alvor.

Les også: Maner til folkelig klimaopprør

Flere rettssaker

Tross tapet i Oslo tingrett velger Truls Gulowsen i Greenpeace å vri dommen til en delseier.

– Jeg er glad at det nå er slått fast at Grunnloven paragraf 12 er en rettighetsbestemmelse som kan brukes til å stoppe politiske vedtak. Samtidig er vi selvsagt skuffa over det smutthullet tingretten fant. De mener at staten ikke er ansvarlig for de miljøkonsekvensene som kommer med å brenne fossilt brensel i utlandet. Det mener jeg er umoderne med tanke på Paris-avtalens mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten er på sin side godt fornøyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saksøkerne angrep vedtaket på to grunnlag: At det var i strid med grunnloven og at det var saksbehandlingsfeil og tingretten har slått klart fast at det var ingen av delene, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til NTB.

Nær 600.000 i kostnader

Men staten kan for vente seg flere rettssaker. Natur og Ungdom vurderer nå å anke saken, og selv om akkurat dette søksmålet får sitt punktum her, tror Gullowsen det er langt fra siste gang de vil bruke paragraf 112 i retten.

– Jeg håper vi nå har vekket den paragrafen til liv, og tror det blir flere miljøsaker i retten på bakgrunn av dette.

Som den tapende part må miljøorganisasjonene punge ut med 580.000 kroner.

– Det skal vi klare å betale, og jeg håper de som har likt at vi har tatt denne saken til retten fortsetter å støtte oss med kronerulling.

Les også: Miljøvenner har bare råd til seier

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no