Økt pågang ved flere voldtektsmottak

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX.
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri før har flere oppsøkt voldtektsmottaket i Bergen. Også i Oslo og Østfold opplever de økt pågang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Bergen kom det 221 kvinner og 13 menn til voldtektsmottaket i fjor, en økning på godt over 30 prosent fra det tidligere toppåret, som var 2016, ifølge Bergens Tidende.

Overlege Eivind Damsgaard ved mottaket håper at økningen skyldes at det er blitt mindre tabubelagt å melde fra.

– Det har vært veldig fokus på at det ikke er kvinners feil når de utsettes for overgrep, uavhengig av omstendighetene. Jeg tror #metoo-kampanjen kan ha virket inn på at flere tør å gi beskjed, og at de faktisk oppsøker hjelp, sier han.

Konstituert overlege Eline Thorleifsson ved overgrepsmottaket i Oslo har inntrykk av at økt medieomtale slår ut på statistikken.

– Vi hadde en formidabel økning på 18 prosent fra 2015 til 2016, mens det i fjor kom 5–6 prosent flere. Tilstrømmingen svinger veldig fra måned til måned. Totalt tok vi imot over 550 pasienter i fjor, sier hun til BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også ved overgrepsmottaket i Østfold har de hatt en markant økning. 88 pasienter oppsøkte mottaket i fjor, mot 72 i 2016, skriver Dagsavisen Fredrikstad.

– En økning på 16 pasienter høres kanskje ikke så mye ut, men når vi opererer med såpass små tall er det likevel markant. Vi ser at det er et økt fokus på seksuelle overgrep i mediene – både gjennom metoo-kampanjen og generelt – og tenker at det er med og bidrar til å senke terskelen for å oppsøke overgrepsmottaket, sier mottaksleder Ann Helen Lomsdalen.