Meny

Støre ut mot Giskes utspill: – Ingen varsler er å betrakte som falske

YOUNGSTORGET (ABC Nyheter): Fremtiden til nestleder Trond Giske er fortsatt uviss etter tirsdagens sentralstyremøte. 

– Vi har vært samlet for å diskutere håndteringen av varsler om seksuell trakassering. Det er krevende saker, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen etter sentralstyremøtet tirsdag. 

Støre fremholdt at han tror på varslerne i sakene mot nestleder Trond Giske, som er anklaget for upassende oppførsel mot kvinner. Mandag ble han fritatt fra vervet som Ap-nestleder på ubestemt tid.

– Vi går gjennom alle varslene og går inn for å oppklare dem. Vi tror på varslerne og vi tror på varslene som kommer, og vi har et ansvar for at den det varsles mot, får lov å gi sin versjon av hva som har skjedd.

Partilederen og partisekretær Kjersti Stenseng omtalte saken som seksuell trakassering. Det gjorde ikke Støre før jul. 

– Det har kommet noen nye saker etter dette. Derfor så vi på det som såpass alvorlig at han burde fratre som nestleder, noe han sluttet seg til, sa Støre.

Han sa samtidig at også Giske skal få komme med sin versjon av saken.

– Vi skal så raskt det er mulig gjennomgå sakene og gi Giske anledning til å gi sin versjon, og så skal varslerne se de innsigelsene som måtte være, og så er det vår oppgave å konkludere, sa Ap-lederen. 

– Holdes det åpent at Giske kan komme tilbake?

– Han er fritatt fra sine verv, teoretisk kan ikke det utelukkes. Jeg håper å kunne trekke en konklusjon raskt, svarte Støre. 

Ut mot Giske-innlegg

– Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere, skrev Ap-nestleder Giske på Facebook mandag kveld.

Støre tok avstand fra innlegget tirsdag.

– Ingen av de varslene vi har fått anses som falske varsler, og jeg tar avstand fra den ordbruken. Det skaper inntrykk av at varsler kan settes i et tvilsomt lys. Det skal være trygt å varsle, sa Støre.

Bakgrunn: Sentralstyremedlem: – Tror ikke på noen kort prosess

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix

Støre: Lekkasjer er en dårlig ting

Underveis i møtet skrev VG at Arbeiderpartiets andre nestleder, Hadia Tajik, trosset Jonas Gahr Støres strategi om at varsler ikke skulle leses høyt under møtet.

Det var ifølge avisens kilder en bevisst strategi for å få sentralstyret til å ta stilling til Giskes fremtid i partiet. 

– Jeg mener at lekkasjer om info fra møter er en dårlig ting. Varslerne eier sine saker, og hvis andre partifeller får en tillatelse fra en varsler til å sitere er det varslerens rett, sa Støre og avviste at Tajik ikke støtter Støres behandling av sakene. 

Flere medlemmer av sentralstyret forlot partikontoret etter møtet uten å kommentere saken, blant dem nestleder Hadia Tajik.

 Tidslinje over Giske-saken

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Det er møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

Saken oppdateres

Populært