Feminisme er årets ord, men jeg venter med feiringa

FOTO: Mihai Surdu/Unsplas
FOTO: Mihai Surdu/Unsplas

Vi er ganske langt ifra ferdige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Denne uka kåret Merriam Webster – nettstedet som kaller seg USAS «most trusted» nettordbok – ordet «feminisme» til 2017s ord . Kåringen skjer, enkelt og greit, ved å finne fram til det enkeltordet som er mest søkt på i det gjeldende år, og i år var det altså feminismens tur. Kanskje ikke så rart det, i et år som startet friskt med The Women’s march og endte opp i kampanjen og bevegelsen som har blitt #MeToo. En bevegelse som også endte opp med å bli kåret til «årets person» på forsiden av Time Magazine.

Jeg bare lurer: Har vi egentlig vunnet ennå?

Denne uka ble det også klart at den republikanske representanten Roy Moore tapte sitt senatorvalg med en hårsbredd, en mann som er anklaget for voldtekt mot mindreårige og som synes slaveriet var en fin ting. Delstaten Alabama ble såvidt reddet av sorte kvinners stemmer. Det blir kalt en seier for #metoo-bevegelsen.

Feminisme er kanskje ikke kåret til årets ord her hjemme, men det må i alle fall sies å høre hjemme på en toppliste, om vi hadde hatt en. Så betyr det nå at feminister slipper å debattere hvorvidt ordet er utdatert eller ikke? Betyr det at vi kan komme oss videre fra brannslukkingsarbeidet snart? Og hvordan står det egentlig til med politikken, den som skal bære oss når skipet med hashtagger og kjente fjes har seilt videre? Jeg bare lurer: Har vi egentlig vunnet ennå?

Å krasjlande i virkeligheten

For noen uker siden, mens jeg ennå var i mammaperm, satt jeg utenfor en kafé i Oslo og spiste lunsj mens sønnen min sov i vogna. Noen bord bortenfor meg satt en gjeng med tre, godt voksne menn og snakket så høyt at jeg ikke kunne unngå å overhøre samtalen deres. Når jeg skjønte hva de pratet om, klarte jeg i alle fall ikke å unngå det. De snakket om #metoo. Samtalen gikk omtrent som dette (fritt etter det jeg noterte i etterkant):

Jeg ble så satt ut av hele samtalen at jeg ikke klarte å reagere der og da

Mann 1:

«Jeg har til og med en stesønn, jeg, som ble anmeldt for voldtekt, og hun hadde altså overnattet hos han!»

Mann 2:

«Ja, nå har det blitt sånn at du må ha overvåkningskamera på sånn derre WÅN NAIT STÆN».

Mann 3:

«Ja. Det er for jævlig at det har blitt sånn»

Der satt de, tre hvite, velkledde, eldre menn et sted i sentrum vest og illustrerte på perfekt vis hvordan egne privilegier kan gjøre deg helt sveiseblind for strukturer som rammer andre enn deg selv. Jeg ble så satt ut av hele samtalen at jeg ikke klarte å reagere der og da.

Både mailen og innboksen min var full av kvinner som ville fortelle meg om ting de hadde opplevd

Jeg er klar over at permisjonsbobla eksisterer, men akkurat da krasjlandet jeg i virkeligheten. Akkurat som man gjør ved å se hvite amerikanere beskrive det Roy Moore gjorde mot et barn: «He kissed a girl and read her a poem. Big woo» . Eller når skigutta bortforklarer funnene som viser at idrettsmenn tjener langt mer enn kvinner med at de ganske enkelt «føler at det er likestilling». Det er litt som om jeg skulle sagt at «jeg føler det er fred i Midtøsten».

Uansett, vi (jeg) trenger kanskje alle disse påminnelsene. For selv om historiene under emneknaggen #metoo er en liten revolusjon i seg selv, er vi fortsatt ganske langt fra en seier.

Et kulturproblem

Som 26-åring ble jeg deltidsansatt som organisasjonssekretær i den feministiske organisasjonen Kvinnefronten. Jeg ble kastet inn i debatten om reservasjonsretten med minimal erfaring, Jeg hadde aldri skrevet et høringssvar før, men jeg gjorde så godt jeg kunne med god hjelp fra frivillige medlemmer. Læringskurven var bratt, jeg lærte fort å stå på mine egne bein.

Kvinnefronten hadde så vidt råd til en halv stilling og sånn var det også med de andre medlemsorganisasjonene i kvinnebevegelsen, om de i det hele tatt hadde til det. Jeg skulle være servicemedarbeider, kommunikasjonsavdeling, økonomisekretær, lobbyist, rådgiver og arrangementsansvarlig – samtidig. Resten av tiden min gikk med til hobbypsykologi. Både mailen og innboksen min var full av kvinner som ville fortelle meg om ting de hadde opplevd. Det var nok den tyngste biten av arbeidet, den som gjorde meg sliten inn til beinet. Den gjorde også at #metoo-kampanjen ikke var noen åpenbaring for meg.

For bare noen år siden stod hun langs en veikant et sted i Oslo og kastet opp for andre gang fordi hun ikke orket å gå på jobb

Men for mange har kampanjen tvunget fram til en slags re-programmering av hodet. Som kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, påpekte på et frokostmøte om #metoo nylig: «Jeg tror det er en kultur vi har vent oss til og at kvinner bare snakker om det blant seg selv». De tre mennene jeg overhørte er et godt, men skremmende eksempel på hvor alminnelig denne kulturen faktisk er.

Les kommentaren: Er fred en kvinnegreie?

Min mors historie

Et annet eksempel er min egen mor. For bare noen år siden stod hun langs en veikant et sted i Oslo og kastet opp for andre gang fordi hun ikke orket å gå på jobb. Bare noen dager i forveien hadde hennes nærmeste sjef stilt seg opp bak henne, mens hun stod lent over en arbeidspult, og trukket ned buksen sin for å «fleipe» med de andre mannlige ansatte. Ikke lenge etter sykemeldte hun seg.

Moren min er vokst opp på Oslo øst med en alenemor. Hun har tatt videregående, men ellers har hun ikke noe mer utdannelse. Hun har jobbet seg oppover, men det gjør deg veldig sårbar som arbeidstaker i dagens arbeidsmarked å være en såkalt ufaglært. Og spesielt sårbart er det kanskje også når du nærmer deg pensjonsalder med stormskritt, da regner det ikke akkurat med nye jobbmuligheter.

For når enkelthistoriene stilner, må vi få en politikk på plass

Men da moren min ble utsatt for trakassering bortforklarte daglig leder i bedriften det hele med at det var «fleiping». Mamma fikk en advokat til å se på saken, men ble rådgivet til å ikke gå til sak. Det endte til slutt med at mamma sykemeldte seg, sluttet i jobben og deretter måtte hun lete i månedsvis etter en ny jobb. Mannen som trakasserte mamma ble det ikke gjort noe med.

Les kommentaren: Vafler for demokratiet

Mer politikk, takk!

Kvinnebevegelsen i Norge har vært basert på mange små medlemsorganisasjoner som så vidt overlever. De bærer på tusenvis av historier de gjerne skulle ha snakket mer om blant andre enn seg selv også. For det er viktig å fortelle, men det er også viktig å påpeke at mange av enkelthistoriene aldri kan fortelles.

Hvilke konkrete, politiske tiltak har blitt foreslått her hjemme?

For mange kvinner står det om arbeid, liv og helse. Og det er nettopp en av grunnene til at kvinnebevegelsen kjemper mot et system og strukturer, og ikke bare enkeltindivider. Det er derfor kvinnebevegelsen alltid er de siste til å forlate rommet. For når enkelthistoriene stilner, må vi få en politikk på plass.

Hvilke konkrete, politiske tiltak har blitt foreslått her hjemme? Partiet Rødt fikk nylig gjennomslag hos byrådspartiene i Oslo for å sette av en ny pott på fem millioner til organisasjoner som jobber mot kvinnediskriminering, men hva skjer med de politiske tiltakene fra regjeringen? Likestillingsminister Solveig Horne og arbeidsminister Anniken Haugli krever at arbeidsgiverne tar seksuell trakassering på alvor. Fint det, men hvordan da?

Hvilke konsekvenser skal pålegges en arbeidsplass som ikke følger opp sine trakasseringssaker?

«Slik skal ledere håndtere trakassering» skriver Aftenposten, og viser til plikten en leder har ifølge arbeidsmiljøloven. Likevel kan hverken Likestillingsnemda eller Ombudet behandle disse sakene. Sånn systemet fungerer i dag fører «hensynet til rettssikkerheten» til at den fornærmede må ta saken sin til domstolen for at det skal skje noe, og det koster ofte mer enn mange har råd til å gi. Så hva da med hensynet til min mor, og alle dem som har opplevd det samme som henne? Hvilke konsekvenser skal pålegges en arbeidsplass som ikke følger opp sine trakasseringssaker?

Inntil jeg får svar på det, inntil faktiske politiske tiltak blir satt i gang, setter jeg feiringen på vent. I mellomtiden må gjerne enda flere historier ta plass i det offentlige ordskiftet, så alminnelig som dette problemet tydeligvis er. For «feminisme» er kanskje årets ord og #metoo er kanskje årets person, men vi er fortsatt på brannslukkings-stadiet når det gjelder likestilling. Vi er ganske langt ifra ferdige.

Les kommentaren: Ærlig prat om handel

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk
Siste nytt
23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk
Populært