Meny

Feminisme er årets ord, men jeg venter med feiringa

FOTO: Mihai Surdu/Unsplas

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Vi er ganske langt ifra ferdige.

Denne uka kåret Merriam Webster – nettstedet som kaller seg USAS «most trusted» nettordbok – ordet «feminisme» til 2017s ord . Kåringen skjer, enkelt og greit, ved å finne fram til det enkeltordet som er mest søkt på i det gjeldende år, og i år var det altså feminismens tur. Kanskje ikke så rart det, i et år som startet friskt med The Women’s march og endte opp i kampanjen og bevegelsen som har blitt #MeToo. En bevegelse som også endte opp med å bli kåret til «årets person» på forsiden av Time Magazine.

Jeg bare lurer: Har vi egentlig vunnet ennå?

Denne uka ble det også klart at den republikanske representanten Roy Moore tapte sitt senatorvalg med en hårsbredd, en mann som er anklaget for voldtekt mot mindreårige og som synes slaveriet var en fin ting. Delstaten Alabama ble såvidt reddet av sorte kvinners stemmer. Det blir kalt en seier for #metoo-bevegelsen.

Feminisme er kanskje ikke kåret til årets ord her hjemme, men det må i alle fall sies å høre hjemme på en toppliste, om vi hadde hatt en. Så betyr det nå at feminister slipper å debattere hvorvidt ordet er utdatert eller ikke? Betyr det at vi kan komme oss videre fra brannslukkingsarbeidet snart? Og hvordan står det egentlig til med politikken, den som skal bære oss når skipet med hashtagger og kjente fjes har seilt videre? Jeg bare lurer: Har vi egentlig vunnet ennå?

Å krasjlande i virkeligheten

For noen uker siden, mens jeg ennå var i mammaperm, satt jeg utenfor en kafé i Oslo og spiste lunsj mens sønnen min sov i vogna. Noen bord bortenfor meg satt en gjeng med tre, godt voksne menn og snakket så høyt at jeg ikke kunne unngå å overhøre samtalen deres. Når jeg skjønte hva de pratet om, klarte jeg i alle fall ikke å unngå det. De snakket om #metoo. Samtalen gikk omtrent som dette (fritt etter det jeg noterte i etterkant):

Jeg ble så satt ut av hele samtalen at jeg ikke klarte å reagere der og da

Mann 1:

«Jeg har til og med en stesønn, jeg, som ble anmeldt for voldtekt, og hun hadde altså overnattet hos han!»

Mann 2:

«Ja, nå har det blitt sånn at du må ha overvåkningskamera på sånn derre WÅN NAIT STÆN».

Mann 3:

«Ja. Det er for jævlig at det har blitt sånn»

Der satt de, tre hvite, velkledde, eldre menn et sted i sentrum vest og illustrerte på perfekt vis hvordan egne privilegier kan gjøre deg helt sveiseblind for strukturer som rammer andre enn deg selv. Jeg ble så satt ut av hele samtalen at jeg ikke klarte å reagere der og da.

Både mailen og innboksen min var full av kvinner som ville fortelle meg om ting de hadde opplevd

Jeg er klar over at permisjonsbobla eksisterer, men akkurat da krasjlandet jeg i virkeligheten. Akkurat som man gjør ved å se hvite amerikanere beskrive det Roy Moore gjorde mot et barn: «He kissed a girl and read her a poem. Big woo» . Eller når skigutta bortforklarer funnene som viser at idrettsmenn tjener langt mer enn kvinner med at de ganske enkelt «føler at det er likestilling». Det er litt som om jeg skulle sagt at «jeg føler det er fred i Midtøsten».

Uansett, vi (jeg) trenger kanskje alle disse påminnelsene. For selv om historiene under emneknaggen #metoo er en liten revolusjon i seg selv, er vi fortsatt ganske langt fra en seier.

Et kulturproblem

Som 26-åring ble jeg deltidsansatt som organisasjonssekretær i den feministiske organisasjonen Kvinnefronten. Jeg ble kastet inn i debatten om reservasjonsretten med minimal erfaring, Jeg hadde aldri skrevet et høringssvar før, men jeg gjorde så godt jeg kunne med god hjelp fra frivillige medlemmer. Læringskurven var bratt, jeg lærte fort å stå på mine egne bein.

Kvinnefronten hadde så vidt råd til en halv stilling og sånn var det også med de andre medlemsorganisasjonene i kvinnebevegelsen, om de i det hele tatt hadde til det. Jeg skulle være servicemedarbeider, kommunikasjonsavdeling, økonomisekretær, lobbyist, rådgiver og arrangementsansvarlig – samtidig. Resten av tiden min gikk med til hobbypsykologi. Både mailen og innboksen min var full av kvinner som ville fortelle meg om ting de hadde opplevd. Det var nok den tyngste biten av arbeidet, den som gjorde meg sliten inn til beinet. Den gjorde også at #metoo-kampanjen ikke var noen åpenbaring for meg.

For bare noen år siden stod hun langs en veikant et sted i Oslo og kastet opp for andre gang fordi hun ikke orket å gå på jobb

Men for mange har kampanjen tvunget fram til en slags re-programmering av hodet. Som kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, påpekte på et frokostmøte om #metoo nylig: «Jeg tror det er en kultur vi har vent oss til og at kvinner bare snakker om det blant seg selv». De tre mennene jeg overhørte er et godt, men skremmende eksempel på hvor alminnelig denne kulturen faktisk er.

Les kommentaren: Er fred en kvinnegreie?

Min mors historie

Et annet eksempel er min egen mor. For bare noen år siden stod hun langs en veikant et sted i Oslo og kastet opp for andre gang fordi hun ikke orket å gå på jobb. Bare noen dager i forveien hadde hennes nærmeste sjef stilt seg opp bak henne, mens hun stod lent over en arbeidspult, og trukket ned buksen sin for å «fleipe» med de andre mannlige ansatte. Ikke lenge etter sykemeldte hun seg.

Moren min er vokst opp på Oslo øst med en alenemor. Hun har tatt videregående, men ellers har hun ikke noe mer utdannelse. Hun har jobbet seg oppover, men det gjør deg veldig sårbar som arbeidstaker i dagens arbeidsmarked å være en såkalt ufaglært. Og spesielt sårbart er det kanskje også når du nærmer deg pensjonsalder med stormskritt, da regner det ikke akkurat med nye jobbmuligheter.

For når enkelthistoriene stilner, må vi få en politikk på plass

Men da moren min ble utsatt for trakassering bortforklarte daglig leder i bedriften det hele med at det var «fleiping». Mamma fikk en advokat til å se på saken, men ble rådgivet til å ikke gå til sak. Det endte til slutt med at mamma sykemeldte seg, sluttet i jobben og deretter måtte hun lete i månedsvis etter en ny jobb. Mannen som trakasserte mamma ble det ikke gjort noe med.

Les kommentaren: Vafler for demokratiet

Mer politikk, takk!

Kvinnebevegelsen i Norge har vært basert på mange små medlemsorganisasjoner som så vidt overlever. De bærer på tusenvis av historier de gjerne skulle ha snakket mer om blant andre enn seg selv også. For det er viktig å fortelle, men det er også viktig å påpeke at mange av enkelthistoriene aldri kan fortelles.

Hvilke konkrete, politiske tiltak har blitt foreslått her hjemme?

For mange kvinner står det om arbeid, liv og helse. Og det er nettopp en av grunnene til at kvinnebevegelsen kjemper mot et system og strukturer, og ikke bare enkeltindivider. Det er derfor kvinnebevegelsen alltid er de siste til å forlate rommet. For når enkelthistoriene stilner, må vi få en politikk på plass.

Hvilke konkrete, politiske tiltak har blitt foreslått her hjemme? Partiet Rødt fikk nylig gjennomslag hos byrådspartiene i Oslo for å sette av en ny pott på fem millioner til organisasjoner som jobber mot kvinnediskriminering, men hva skjer med de politiske tiltakene fra regjeringen? Likestillingsminister Solveig Horne og arbeidsminister Anniken Haugli krever at arbeidsgiverne tar seksuell trakassering på alvor. Fint det, men hvordan da?

Hvilke konsekvenser skal pålegges en arbeidsplass som ikke følger opp sine trakasseringssaker?

«Slik skal ledere håndtere trakassering» skriver Aftenposten, og viser til plikten en leder har ifølge arbeidsmiljøloven. Likevel kan hverken Likestillingsnemda eller Ombudet behandle disse sakene. Sånn systemet fungerer i dag fører «hensynet til rettssikkerheten» til at den fornærmede må ta saken sin til domstolen for at det skal skje noe, og det koster ofte mer enn mange har råd til å gi. Så hva da med hensynet til min mor, og alle dem som har opplevd det samme som henne? Hvilke konsekvenser skal pålegges en arbeidsplass som ikke følger opp sine trakasseringssaker?

Inntil jeg får svar på det, inntil faktiske politiske tiltak blir satt i gang, setter jeg feiringen på vent. I mellomtiden må gjerne enda flere historier ta plass i det offentlige ordskiftet, så alminnelig som dette problemet tydeligvis er. For «feminisme» er kanskje årets ord og #metoo er kanskje årets person, men vi er fortsatt på brannslukkings-stadiet når det gjelder likestilling. Vi er ganske langt ifra ferdige.

Les kommentaren: Ærlig prat om handel

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken01:11 Dødstallet stiger til tolv etter eksplosjon i Kina00:34 EU går med på å utsette brexit00:14 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken
Siste nytt
01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken01:11VerdenDødstallet stiger til tolv etter eksplosjon i Kina00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:14NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken
Populært