Meny

Solberg vil snakke klima med Trump

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet torsdag den nye mottaksklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. I januar venter regjeringsforhandlinger og besøk i Det hvite hus. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg vil ta opp klimapolitikk med president Trump, selv om det ikke står på temalista til Det hvite hus foran møtet mellom dem i januar. 

– Jeg vil redegjøre for Norges syn, nemlig at det er viktig å følge opp Parisavtalen, sier Solberg til NTB.

USA trakk seg i sommer ut av Parisavtalen. Og i pressemeldingen fra Det hvite hus om møtet mellom Trump og Solberg står ikke klima nevnt med et ord.

– Det er helt naturlig for meg å ta opp dette spørsmålet, sier Solberg.

At møtet med den amerikanske presidenten finner sted 10. januar, før regjeringsforhandlingene med Frp og Venstre ventes å være avsluttet, ser hun ikke på som problematisk.

– Vi klarer nok å organisere oss for dette. Finansministeren skal jo i høring om SSB-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen samme dag, og det blir uansett et kort USA-besøk for min del, sier Solberg.

Les også: Erna Solberg besøker Donald Trump i Det hvite hus 10. januar

Sikkerhetspolitikk

Forsvars- og sikkerhetspolitikk, NATO, koalisjonen mot IS samt handel og investeringer vil ifølge Det hvite hus bli diskutert under samtalene i Washington.

I tillegg har Statsministerens kontor varslet at internasjonale spørsmål som fredsprosesser og nettopp klima vil bli drøftet.

Selv ser Solberg fram til å møte Trump. De har møttes to ganger tidligere i forbindelse med møter i NATO og G20, men dette blir det første bilaterale møtet mellom de to.

– Dette er jo et hyggelig og nyttig besøk som vektlegger det gode bilaterale forholdet mellom Norge og USA. Vi er viktige allierte i sikkerhetspolitikken, ikke minst gjennom NATO, sier hun.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil også delta på møtet med Trump.

Les også: Leonardo DiCaprio med oljemelding til Erna på Instagram

– Bør ikke fornærme Trump

Amerikanske Jennifer Leigh Bailey, som er professor i statsvitenskap ved NTNU, mener Solberg gjør lurt i å styrke det personlige forholdet til Trump. Hun er skeptisk til å bruke mye tid på klimasaken.

– Konkrete saker som abortlovene eller klimaspørsmål, vil det være liten vits i å ta opp, selv om det kan være viktig for Solberg å vise sine prinsipper og hva Norge står for, sier hun til NRK.

Bailey poengterer at Trump er personlig orientert og at han responderer positivt på skryt.

– Trump tar alt personlig, han vet hvem som er med ham og hvem som er imot ham. Det er en fin balanse Solberg må finne i dette møtet. Det er viktig for Norge å være Norge, men det er også viktig å ikke vise seg som for opposisjonell mot Trump. Han må ikke fornærmes, sier hun.

Populært