Tidligere toppdiplomat retter sterk kritikk mot Listhaug

<p>Tidligere Høyre-topp og diplomat Kai Eide mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er en trussel mot norske verdier.</p>
Tidligere Høyre-topp og diplomat Kai Eide mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er en trussel mot norske verdier. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tidligere Høyre-topp og diplomat Kai Eide mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er den tydeligste målbæreren av populistiske strømninger i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pensjonerte toppdiplomaten og Høyre-nestoren mener Listhaug setter verdier i det norske samfunnet i fare.

– Både gjennom sin retorikk og den politikken hun står for, sier Eide til Dagbladet.

Han har den siste tiden engasjert seg for de såkalte oktoberbarna.

– Min bekymring handler ikke bare om asylkampen og noen afghanske ungdommer. Dette er en del av en større verdikamp, som handler om grunnpilarer i vårt vestlige demokrati – som ytringsfrihet og rettssikkerhet. De er nå under sterkere press enn på lenge fra populistiske strømninger, sier Eide.

Les også: Listhaug: – De som snakket mest om meg, tapte på det

– Noe helt nytt

Selv om Eide er kritisk til Listhaugs retorikk, er han også skuffet over utviklingen i norsk innvandringspolitikk.

Han setter spørsmålstegn ved politikken til statsminister Erna Solberg (H).

– Det er bred enighet i Stortinget om at vi skal ha en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk. Men når Solberg noen uker før valget sier at vi skal være blant de strengeste i Europa, da er det noe helt nytt, sier Eide.

Les også: Listhaug vil ikke unnskylde imam-utspill

– Handler om politikk

Statsråd Sylvi Listhaug har tidligere fortalt at hun nekter å endre sin retorikk.

– Dette handler til syvende sist om politikk, og jeg kommer til å fronte en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav framover, sa hun til Dagsavisen tidligere i år, da hennes retorikk ble debattert.

– Jeg er opptatt av klar tale og det å diskutere realitetene, og ikke å skyve ting under teppet. Det kommer jeg til å fortsette med, selv om enkelte stempler meg med drøye karakteristikker, sa Listhaug.

Personvernpolicy