Meny

Ekstremværet Birk fører med seg ødeleggelser på Vestlandet

Det er sendt ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland lille julaften. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Ekstremværet Birk har ført til flom, oversvømmelser og jordskred flere steder i Hordaland og Rogaland.

Forsikringsselskapene har allerede merket konsekvensene av ekstremværet Birk, og de første skademeldingene har begynt å komme inn.

– Tidlig lørdag formiddag hadde vi registrert rundt ti skademeldinger, de fleste i Bergensområdet. Ingen av disse er større skader, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, som forventer at antallet vil stige betraktelig.

Også forsikringsselskapet Frende har mottatt skademeldinger som følge av ekstremværet – fra Bergen, Stord, Nordhordland og Askøy.

– Det er stort sett kjellere som er fylt med vann, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterø Slettemoen.

Jordras og stengte veier

Meteorologisk institutt sendte tidlig lørdag ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland lille julaften, og ekstremværet Birk har herjet i de to fylkene.

Like før klokken 14.30 lørdag gikk et jordskred som stenger E134 i Etne helt sør i Hordaland, melder NRK. Flere fylkesveier er dessuten stengt på grunn av flom.

I Rogaland er fylkesvei 520 ved Svandalsfossen er stengt på grunn av flom og manglende sikt, melder Statens vegvesen.

Bygda Fimreite på sørsiden av Sognefjorden er uten veiforbindelse, etter at det har gått et jordras på fylkesvei 214 mellom Valeborg og Fimreite. Veien vil ikke bli åpnet i dag, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

Politiet i Agder melder om flere trær som har blåst ned i veibanen. De oppfordrer folk på vindutsatte steder på Sørlandet til å feste løse gjenstander.

– Trampoliner, spader med mer har forårsaker skader på materiell så langt, skriver politiet på Twitter.

Rekord i Bergen

I Rogaland og Hordaland er det ventet mellom 100 og 150 millimeter nedbør lokalt i løpet av de 24 timene fra fredag kveld til tidlig lørdag kveld.

Uværet har allerede satt ny døgnnedbørsrekord for desember i Bergen. Det er målt 93,9 millimeter regn ved målestasjonen Florida i løpet av 24 timer. Den forrige døgnrekorden i Bergen i desember ble målt til 89,7 millimeter i 2004, skriver Meteorologisk institutt på Twitter lørdag morgen.

Brannvesenet i Bergen måtte rykke ut på 77 oppdrag natt til lørdag grunnet de store regnmengdene, skriver Bergens Tidende.

Store nedbørsmengder

– Det er grått og trist i Bergen – ikke mye julestemning, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB. Han sier at i tillegg til de store nedbørsmålingene i Bergen, er det målt 102,2 millimeter på målestasjonen Svedal i Sogn og Fjordane og 127,5 millimeter på målestasjonen Gullfjellet i Hordaland.

– Fronten ligger fortsatt over Vestlandet og det regner fortsatt godt, sier meteorologen. Han sier at ekstremværet kommer til å gi seg innen dagen og kvelden.

Sjekk været der du bor

Skred- og flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om stor snøskredfare i Rogaland lille julaften. Det er farevarsel nivå fire for snøskred i Rogaland, og oransje varsel for flom og jordskred i Hordaland.

Dessuten er det utstedt flom- og jordskredvarsel på oransje nivå, det nest høyeste nivået, for deler av Vestlandet grunnet de store nedbørsmengdene.

Selv om ekstremværet har gitt seg i løpet av kvelden lille julaften, vil det trolig fortsette å regne langs kysten på julaften. Indre strøk har større sjanser for en hvit jul.

– Snøgrensa kommer til å senkes i indre strøk, sier meteorolog Selberg.

Populært