Meny

– Generaler lever for krig, og av krig

President Vladimir Putin sammen med sin forsvarsminister, general Sergej Sjojgu, på besøk i et militærakademi utenfor Moskva fredag. Foto: Sputnik / Reuters
Forsker i NUPI, Jakub Godzimirski, sier Russland vil ikke tjene noe på en væpnet konflikt med Vesten.

Tidligere denne uken orienterte den firestjerners generalen Robert Neller sine soldater i US Marines rotasjonsstyrke i Trøndelag om ny sikkerhetspolitisk fokus.

Han skal ha brukt uttrykket «big ass-fight» om det han betegner som en forstående storkonflikt, og at amerikanske soldater i Norge til enhver tid må være forberedt på krig.

Tysk avis:   – Russland øvde på sjokkangrep mot Norge og bombing av Sverige

– Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig som kommer. Dere står i en kamp her, en informasjonskrig, ​​en politisk kamp, ​ved at dere er til stede her, sa Neller ifølge Military.com.

Øverstkommanderende for marinejegere i USA, general Robert B. Neller. Foto: J. Scott Applewhite / AP

– Generaler lever for krig og av krig

Forsker Jakub M. Godzimirsk i Norsk Utenrikspolitisk Institutt har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i 20 år. Han ser ikke for seg at Russland sikter seg inn på en invasjon av Norge. Han tror heller ikke de 300 amerikanske soldatene forverrer forholdet til Russland.

Les også:  Nyhetsbyrå: Nordmann pågrepet for spionasje i Moskva

Generalens utspill bør tas med en klype salt, mener han.

– Generaler lever for krig, og av krig. De er veldig opptatte av konflikter og det preger måten de tenker på. Det er en ryggmargrefleks hos noen å uttale seg slik Neller gjør, sier Godzimirski til ABC Nyheter.

Han sier det er mange steder i verden situasjonen er langt mer anspent. Han tror også at skal det først komme til en konflikt mellom russiske og vestlige styrker, så er de tyske, kanadiske, britiske NATO-troppene i Estland (ca 800), Latvia (1200), Litauen (1200) mye mer utsatte. Norge har også 200 soldater i utstasjonert i Litauen. 

Les også:  Russland sender militær delegasjon til Nord-Korea

I tillegg så er det 4000 amerikanske styrker i Polen, som selv har ca. 105.000 aktivt personell.

Forsker I ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Jakub M. Godzimirski, har spesialisert seg på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Foto: NUPI.

Godzimirski påpeker samtidig at russiske styrker tilsvarer rundt en tidel av hele den vestlige alliansen.

– Selv om Russland kan oppnå noe militært på kort sikt, så er det ikke i deres interesser å være involvert i en lengre konflikt. Vest-Europa er jo deres største handelspartner, sier Godzimirski.

– De vil nok prøve å utfordre Vesten, men det blir med forskjellige slags informasjonskrigsføringer fremfor militære krigshandlinger, sier han.

Imidlertid, dersom Russland havner i væpnet konflikt med de baltiske landene, vil det være vanskelig for Vesten å ikke reagere når deres egne tropper er involvert, vedgår Godzimirski.

På den måten kan Norge bli dratt inn i en konflikt som starter i Baltikum. 

– Russerne har ballen

– Nå er vi i en tilstand av kald krig. Norges forhold til Russland speiles av Vestens forhold til Russland. Ingenting kan utelukkes, men jeg anser sjansen for at Norge havner i en væpnet konflikt med dem for 5 prosent.

Les også:  – Mer skremt av Listhaug enn Putin

Godzimirski tror ikke utplasseringen av amerikanere på Værnes i seg selv forverrer forholdet mellom Russland og Norge.

– Det er langt unna den russiske grensen, sier han.

Stats- og regjeringssjefene i EU ble for to uker siden enige om at de økonomiske sanksjonene mot Russland skal forlenges, rapporterer NTB.

Grunnlaget for forlengelsen er mangelfull gjennomføring av Minsk-avtalene, det vil si fredsavtalene som er inngått i konflikten i Øst-Ukraina.

EU innførte sanksjonene i juli 2014 på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina og russisk støtte til væpnede separatister i Øst-Ukraina.

– Ballen er på russisk banehalvdel i denne saken, sier Godzimirski.

Populært