Meny

Uvær i fjellet i Sør-Norge: – Kjør fredag eller vent til julaften

Illustrasjonsfoto Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Det er kolonnekjøring og stengt på flere fjelloverganger i Sør-Norge grunnet sterk vind og snø i opptakten til julehelga. Været skal bli verre utover dagen.

Statens vegvesen råder folk som skal over fjellet om å reise fredag eller vente til julaften.

– Været skal bli dårligere og det kan bli stengt på flere fjelloverganger. Basert på varselet fra meteorologene, bør en finne seg et vindu før lille julaften eller rett og slett vente til selve julaften med å kjøre over, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Kolonnekjøring og stengte fjelloverganger

Ifølge Veitrafikksentralen vest, er veien over Hardangervidda stengt, og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin er stengt og det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland og riksvei 13 over Vikafjellet.

På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt. Ifølge NRK kan veien bli stengt på kort varsel.

Sjekk været der du bor

Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til kanalen at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet. Ifølge Sæther vil været skifte til mildvær og regn utover fredagen.

Mulig ekstremvær

Et lavtrykk i havet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet lille julaften. Sæther opplyser at meteorologene vurderer å varsle ekstremvarsel dagen før julaften, og at de overvåker situasjonen tett.

Utover dagen lille julaften skal temperaturen synke, noe som kan skape vanskelige kjøreforhold.

Julehelga kan bli svært fuktig på Vestlandet. Meteorologene venter opp mot 150 millimeter nedbør, mens NVE oppjusterer flomvarselet.

Meteorologisk institutt har i den forbindelse sendt ut et såkalt A-varsel, noe som gjør at de overvåker de aktuelle områdene ekstra nøye med tanke på et mulig ekstremvær.

150 millimeter nedbør på 24 timer

Et A-varsel er hakket høyere enn et obs-varsel, og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed slik at de kan iverksette tiltak, melder NRK.

Prognosene viser at det lokalt kan komme 100–150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer. Også i fjellet vil nedbøren komme hovedsakelig som regn fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

Stor snøskredfare

Lørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger. Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.

I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere steder i landet lille julaften.

Populært