– Vi har funnet interessante formasjoner i Hafrsfjord

Foto: Funn i Hafrsfjord / Roganytt/Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De foreløpige analysene av havbunnen i Hafrsfjord viser flere interessante formasjoner i havbunnen som nå skal undersøkes nærmere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har surveybåten «Freya» skannet havbunnen etter spor fra slaget i Hafrsfjord. Onsdag sluttførtes første fase av letearbeidet, og de foreløpige analysene viser flere interessante formasjoner i havbunnen som nå skal undersøkes nærmere. Det er også sett tegn på at et stort undervannsras har funnet sted, kanskje som følge av en tsunami som gikk gjennom fjorden en gang rundt siste istid, opplyser organisasjonen Funn i Hafrsfjord i en pressemelding.

Les også: Aibel tildelt Snorre-kontrakt verdt 1,6 mrd.

Skjulte hemmeligheter

De foreløpige analysene baserer seg på havbunnsdata fra to ulike signalutstyr som Kongsberg Maritime har stilt til rådighet for prosjektet Funn i Hafrsfjord.

– Hafrsfjorden har skjult sine hemmeligheter i alle år siden slaget skjedde en gang omkring år 872. Nå kan vi endelig vise bunnen fram for publikum med stor grad av nøyaktighet. Da vi mottok detaljerte bunndata fra Kartverket i 2016 var det et omfattende arbeid å gå inn i datamengden og studere dette. Nå har vi kommet frem til flere løsninger og en av dem gir interesserte tilgang til selv å studere bunnforholdene via web-teknologi. Dette er i realiteten en videreutvikling av dagens marin-arkeologiske metoder, sier Sigbjørn Daasvatn, leder av Funn i Hafrsfjord, i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Håper å finne vikingskip og kirkegård på bunnen av Hafrsfjord

Utvikle algoritmer

Geologene og geofysikerne fra Funn i Hafrsfjord og GeoPluss arbeider nå med å analysere resultatene fra de første undersøkelsene. Dette arbeidet vil pågå i et par måneder før man deretter planlegger den detaljerte undersøkelsen med akustisk utstyr. Da skal et stort område av Hafrsfjord undersøkes og herfra håper Funn i Hafrsfjord at signalene skal gi svar fra undergrunnen. Neste aksjon skjer dermed omkring mars måned, og i etterkant av denne leteaksjonen står en ny grundig analyseprosess på agendaen. Sommeren 2018 håper de at de kan anbefale spesifikke lokasjoner for detaljerte undersøkelser med dykkere, skriver Funn i Hafrsfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken er å utvikle algoritmer for mønstergjenkjenning sammen med fagfolk fra Universitetet i Stavanger. Prosjektgruppen håper også å få med seg spesialistbedrifter på programvarer og datahåndtering, samt forskningsmiljøer som ønsker å bistå i denne delen av oppgaven. Etter at potensielle arkeologiske funn er blitt kartlagt, vil oppgaven gå ut på å undersøke om hvorvidt disse kan hentes opp fra havbunnen eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

− Dette har aldri vært gjort tidligere, og er i realiteten en arkeologisk revolusjon. Teknikken som her tas i bruk vil gjøre det mulig å hente frem masse ny historie fremover, sier Ole Bjørn Fausa, som er grunnlegger og styreformann hos en av prosjektets sponsorer, Samlerhuset.

LES OGSÅ: Ser etter bevis for slaget i Hafrsfjord

Publikum kan studere havbunnen

Funn i Hafrsfjord skal, med millionstøtte fra blant andre vikinghøvding-etterkommer og historieentusiast Fausa i Samlerhuset, fortsette undersøkelsene av undervannsformasjonene senere denne uken, ved hjelp av såkalte sub-bottom-profiler.

Målet med prosjektet er å kunne gi et mer detaljert bilde av hendelsene da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike.

Det er knyttet stor spenning til hva som faktisk kan gjemme seg bunnen av fjorden. Nå kan alle delta i studiet av bunnforholdene ved bruk av vanlig web-teknologi, skriver de i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å logge inn på en link som er lagt tilgjengelig under nettstedet www.hafrsfjord.org og Facebook-siden Funn i Hafrsfjord kan publikum få tilgang til å studere havbunnen i Hafrsfjord. Vi har allerede funnet fram til mange interessante formasjoner som vi ønsker å undersøke nærmere. Men vi kan ha oversett mye, for området er så stort. Derfor er det fint med innspill fra publikum. Kanskje finner vi et vikingskip i Hafrsfjorden fra en sofakrok i en annen del av landet, spør Daasvatn.

(Artikkelen er først publisert i Roganytt/Dagsavisen)