Meny

Arbeidsministeren: Midlertidig ansatte er utsatt for mer seksuell trakassering

TRAKASSERING PÅ JOBB: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) bekrefter at flere midlertidig ansatte får uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen, enn fast ansatte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hver 20. arbeidstaker som er midlertidig ansatt, får uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, opplyser arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på spørsmål fra Hadia Tajik (Ap).

Det er flere enn dem som er fast ansatt.

Mens 5,1 prosent av de midlertidig ansatte opplever seksuell trakassering, er det 4,0 prosent av de fast ansatte som blir utsatt for det samme.

Det går fram av svaret Anniken Hauglie gir på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Tajik viser til svenske tall, der det går fram at kvinner med løsere tilknytning til arbeidslivet har større risiko for sex-trakassering på jobb.

– Mener statsråden at det er en sammenheng mellom det å ha en løs tilknyting til arbeidslivet, gjennom korte vikariat eller midlertidige stillinger, og å være sårbar for trakassering? vil Tajik vite.

Hauglie viser til Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelser om arbeidsmiljø, der arbeidstakere blir spurt om de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende på sin arbeidsplass.

Men Hauglie syns ikke forskjellen 4,0 og 5,1 prosent, som faktisk utgjør 27,5 prosent, er stor.

«Det er ikke store forskjeller mellom midlertidig og fast ansatte.»

Yngre kvinner er mest utsatt av alle.

– Det er generelt mange unge arbeidstakere som har en midlertidig ansettelse i starten av sin yrkeskarriere. De fleste går over til fast ansettelse i løpet av relativt kort tid, bemerker Anniken Hauglie.

Populært