Meny

Høyre-statsråd stemplet som «tomsete», «tåpelig» og «dum»

– Dette er mobbing av Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er nominert til «årets verste stemme 2017». Foto: Valentin Flauraud / AP
Politikere i kulturkomiteen reagerer mot omtalen av kulturminister Linda Helleland som «årets verste stemme» i avisen Natt & Dag

«Tomsete» «tåpelig» «hun er dum», er blant karakteristikkene gratisavisen Natt & Dag bruker om Linda Hofstad Helleland, i presentasjonen til avstemningen «årets verste stemme 2017». Helleland er en av redaksjonens tre nominerte kandidater til tittelen, som avgjøres ved avstemning på nett. Teksten om Helleland ble lagt ut tirsdag kveld, da avstemningen åpnet.

Kulturpolitikerne fra Frp og Høyre i Stortingets kulturkomite reagerer nå sterkt på hvordan avisen omtaler Helleland.

– Dette er en måte man ikke skal omtale noen på, selv om man er uenig med dem, sier leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Tone W. Trøen fra Høyre.

– Pressen har stor frihet, men med den følger også stort ansvar. Når vi vet at Natt & Dag leses særlig av unge lesere, er det ekstra betenkelig at avisa tyr til karakteristikker av denne typen. Det grenser mot mobbing, fordi det går tydelig på person, ikke på sak.

Les også: – Vi har en kulturminister som ikke synes kultur er den viktigtse delen

– Kan skremme vekk folk

- Men er det så farlig? Er ikke dette bare humor?

Dette er mobbing, mener Frps kulturpolitiske talsperson Morten Wold, om omtalen av kulturminister Linda Hofstad Helleland i Natt & Dag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Jeg har veldig sansen for satire og humor. Men jeg synes ikke denne kåringen bærer preg av det. Det handler om hvordan det offentlige ordskiftet skal være. Vi ønsker at flest mulig deltar. Men artikler av denne typen kan skremme vekk folk fra debatten. De føler det blir for krevende å uttale seg offentlig, om man risikerer slike karakteristikker i retur, sier Trøen.

Til presentasjonen har Natt & Dag brukt bildet som Helleland postet på Facebook lille julaften i fjor, der hun sitter foran et juletre ikledd bunad.
«Med et tomsete smil tjuvstartet Linda Hofstad Helleland idiotåret sitt lille julaften i fjor», skriver Natt & Dag i presentasjonen, som konkluderer: «Problemet er ikke at kulturminister Linda Hofstad Helleland er kristen eller at hun prøver å lyve om at barn nektes å synge julesanger. Problemet er at hun er dum!»

Prisen for «årets verste stemme» går til «en person eller gruppe som i kraft av sin deltagelse har senket nivået på norsk offentlig debatt», heter det i Natt & Dags presentasjon.

Les også: Nominerer Helleland som årets verste stemme

- Mobbing

Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsperson Morten Wold går enda lenger i kritikken av Natt & Dag-kåringen:

– Dette er grovt. Det er mobbing av en politiker, sier Wold.

– Det er meningsløst ta­­­lentløst, nedrig, skamfullt og fortvilende. Natt & Dag påstår at Linda Hofstad Helleland senker nivået i den offentlige de­­batten. De trenger så visst ikke hjelp til det, det klarer de åpenbart veldig godt selv, sier Wold, som sitter i kulturkomiteen for Fremskrittspartiet.

- Det å påstå at landets kulturminister er tomsete, tåpelig og dum er en så total forflatning av debattnivået at det egentlig ikke fortjener en kommentar. Men i anstendighetens navn må noen si fra om at dette faktisk ikke er greit. Det er liksom lov å si hva som helst om politikere, vi skal tåle alt. Dette er journalistisk lavmål, mener Wold.

På Dagsavisens Facebook-sider har flere lesere reagert på omtalen av Helleland i Natt & Dag. «Noe av det mest ondskapsfulle jeg har lest på lenge», «senker nivået for hva som kan skrives i en avis» «uverdig» «man får ikke bruke sånne ord om andre mennesker», er blant det leserne skriver i kommentarfeltet.

Les også: – Vi har en statsråd som ikke lytter

Redaktør om Helleland: – Fordummende og fornærmende

- I teksten bruker Natt & Dag uttrykk som tomsete, tåpelig, åndssvakt og dum om Helleland og hennes politikk. Er dette å høyne nivået på norsk offentlig debatt?
- Teksten gjenspeiler nivået på Hellelands opptreden i norsk offentlighet. Hun tar debatten ned på et simpelt nivå. Vi ville gjøre det samme med denne teksten, sa Natt & Dag-redaktør Daniel Ramberg til Dagsavisen, som først omtalte saken i går.

Overfor Dagsavisen utdyper Ramberg i kveld:

- Hvis man leser hele Natt & Dag-teksten, tror jeg det er åpenbart at det er et grep vi har tatt for å tydeliggjøre det vi mener er banal retorikk fra kulturministeren. Når hun sitter foran et juletre og oppfordrer til å være stolte av «Kvikk Lunsj og brunost» eller håper at «den tiden skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur» er det både fordummende og fornærmende mot mennesker som faktisk jobber for å heve kulturfeltet i Norge. Vi er ganske sikre på at vi har unge og smarte nok lesere til at de forstår det, kommenterer Ramberg, og påpeker.

Avviser at noen blir skremt

– Dagsavisen plukker ganske ensidig de negative kommentarene under sin Facebook-deling av saken. Da jeg kikket innom nå kunne jeg blant annet lese «en velfortjent nominasjon», «den har hun ærlig fortjent» og «en verdig kandidat til utmerkelsen».

– Jeg er uenig med det Trøen sier om at artikler som dette «kan skremme folk vekk fra debatten». Jeg håper derimot artikler som dette gjør det vanskeligere for politikere å skjule manglende eller dårlig politikk bak retorikk, poengterer Natt & Dag-redaktøren.

De andre to nominerte i kategorien «Årets verste stemme» er Helge Lurås, redaktør for det omstridte nettstedet resett.no, og «de ansvarlige for NRKs valgdekning».

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsker ikke å kommentere nominasjonen overfor Dagsavisen.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Populært