42-åring dømt til elleve års fengsel for 17 år gamle overgrep

Overgrepene på Romsås skjedde i skogen bak Tiurleiken skole i Oslo. Jentene var ute og lekte da de støtte på mannen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Overgrepene på Romsås skjedde i skogen bak Tiurleiken skole i Oslo. Jentene var ute og lekte da de støtte på mannen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En trailersjåfør (42) fra Romerike er dømt til elleve års fengsel for voldtekt av to jenter for 17 år siden på Romsås i Oslo og for overgrep mot en annen jente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor ba om elleve år og fem måneder, ifølge VG , som først omtalte dommen.

– Vi er tilfredse med utmålingen og at de langt på vei har fulgt vår vurdering, sier statsadvokat Trude Antonsen.

De to jentene var seks og sju år gamle da de grove seksuelle overgrepene skjedde bak Tiurleiken skole på Romsås i juni år 2000.

Under rettssaken i Oslo tingrett erkjente 42-åringen straffskyld for hendelsen på Romsås. Han var i tillegg tiltalt for flere overgrep mot en annen mindreårig jente, men nektet straffskyld for dette. Han ble dømt på alle punkter.

Ikke overrasket

42-åringen har bedt om betenkningstid før en eventuell anke. Hans forsvarer sier de ikke er overrasket over dommen.

– I forhold til både fengselsstraff og oppreisning ble det mindre enn det som var påstanden. Vi ble enige om oppreisning i en av sakene, og i forhold til de to andre synes jeg det er riktig, så vi har ikke de største reaksjonene på det, sier forsvarsadvokat Gunhild Lærum til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble pågrepet i fjor, etter at en rutinemessig DNA-prøve i en spritsmuglingssak viste match på den 17 år gamle saken fra Romsås. Begge de fornærmede kvinnene fra Romsås-overgrepene, som i dag er 23 og 24 år gamle, var til stede da rettssaken startet i Oslo tingrett i slutten av november.

Truet med å drepe

Rettssaken startet med at de 17 år gamle dommeravhørene av jentene, tatt kort tid etter overgrepene, ble avspilt i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først var han snill, så ble han skikkelig sinna, forklarte den ene jenta om den tiltalte på videoopptaket.

Så forklarte hun at han gjorde det som nå står i tiltalen.

Med trusler om å drepe dem begikk trailersjåføren en fullbyrdet voldtekt av den ene jenta mens den andre ble kommandert til å se på. På samme måte som med venninnen ble også den andre jenta tvunget til å se på mens mannen forgrep seg mot den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skreik, han sa jeg ikke skulle skrike. Og han holdt meg på munnen. I skogen, sa jenta videre i dommeravhøret.

Har slitt

De fornærmede jentene fra Romsås forklarte at de har slitt mye som følge av overgrepene i de påfølgende årene. En av dem har diagnosene depresjon og posttraumatisk stresslidelse og er mellom 30 og 40 prosent helsemessig invalid.

– Jeg vet at alt det jeg sliter med i dag, kommer av det som skjedde i 2000, sa hun i retten, og fortalte at hun sover dårlig og er mye redd.

Mannen erkjente under rettssaken også straffskyld for besittelse av nær 15.000 filer med overgrepsbilder av barn, som ble funnet på en PC og en minnepinne han eide.

Må betale erstatning

De fornærmede i saken er tilkjent oppreisning på henholdsvis 175.000 kroner, 190.000 kroner og 150.000 kroner.

Tiltalte ble i tillegg dømt til å betale til sammen 2.310.000 kroner i menerstatning og erstatning for framtidig inntektstap til den ene fornærmede, siden overgrepet har ført til at hun er blitt delvis arbeidsufør.

Dette kravet hadde partene inngått forlik om på forhånd, og retten tok dette til følge i domsavsigelsen.