Butikktyver stjeler for 732 millioner i desember

732 millioner kroner vil gå tapt under årets julehandel, anslår Virke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
732 millioner kroner vil gå tapt under årets julehandel, anslår Virke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

732 millioner kroner vil gå tapt under årets julehandel som følge av tyverier fra butikkene, anslår Virke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember stjeler tyver varer for rundt 388 millioner kroner, mens butikkansatte stjeler for rundt 205 millioner kroner fra egen arbeidsplass.

Dermed er det tyver som oppsøker butikker som utgjør den største andelen svinn i butikkene, hele 53 prosent. Utro ansatte kommer på en andreplass, og utgjør 28 prosent av butikksvinnet.

Tallene er basert på tidligere undersøkelser av gjennomsnittlig svinn i Norge, utført av Centre for Retail Research i Storbritannia.

– Vi vet at den økte aktiviteten med mange mennesker i butikkene og mange vikarer kan redusere oppmerksomheten til de ansatte, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke.

I Norge utgjør butikktyverier 0,7 prosent av omsetningen i desember.

Selv om det stjeles for flere hundre millioner i desembermånedene, er det ikke de profesjonelle tyvene som er mest aktive. Siden det både er flere ansatte og flere vektere i butikkene i desember, blir det vanskeligere for tyvene i juletiden enn ellers i året.

– Mange er profesjonelle, mobile utenlandske grupper og flere reiser ut av landet i forbindelse med julehelgen, og avslutter aktivitetene sine et par uker før jul, sier Bjerke.