Helsetilsynet: Djabrail (6) fikk ikke forsvarlig helsehjelp

Seks år gamle Djabrail døde etter å ha ligget i respirator i ti dager på grunn av en sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Seks år gamle Djabrail døde etter å ha ligget i respirator i ti dager på grunn av en sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Djabrail Sulejmanov fikk ikke forsvarlig helsehjelp da han ble feilmedisinert på Haukeland sykehus, mener Helsetilsynet. Foreldrene mener noen burde straffes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksåringen, som led av hjernesvulst, døde som følge av at legen som behandlet ham, forvekslet to cellegift-sprøyter. Den ene skulle settes i hjernen og den andre skulle i blodårene, men feil sprøyte ble satt i hjernen.

Sykehustabben skjedde på Haukeland universitetssjukehus 22. august i år, og saken fikk stor oppmerksomhet i norske medier. 14. september døde Djabril etter å ha ligget i koma siden feilmedisineringen.

Skarp kritikk

I sin foreløpige rapport i oktober kom Helsetilsynet med skarp kritikk av Helse Bergen HF for ikke å ha sikret forsvarlig helsehjelp til barn med kreft som mottar cellegift i cerebrospinalvæsken.

I sin endelige rapport konkluderer tilsynet med at Djabrail ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Legen som forvekslet sprøytene, er gitt en advarsel for brudd på helsepersonellovens paragraf 4, skriver VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsetilsynet har tidligere avdekket minst to avvik ved sykehuset: Forvekslingen av cellegift-sprøytene var en kjent og fryktet feil, som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt, men Haukeland sykehus hadde ikke rutiner eller opplæring av personellet for å sikre seg mot dette.

I tillegg ble ikke legemiddelet dobbeltkontrollert før det ble gitt, trass i at det er innført skriftlige rutiner for dette.

Har endret rutiner

Administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen sier til Bergens Tidende at Djabrail-saken har ført til forbedrede rutiner i hele organisasjonen, først og fremst på Barne- og ungdomsklinikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noe er gjort, noe fortsetter vi å arbeide med. Denne saken grenser mot all kritisk pasientbehandling og opplæring av medarbeidere, sier han.

– I denne saken vil vi først og fremst beklage det som skjedde. En tragisk hendelse for en ung gutt og for familien, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene til Djabrail, Fatima Jusjukajeva og Lom-Ali Sulejmanov, er begge svært skuffet over Helsetilsynets konklusjon. Begge hadde håpet at saken ville få konkrete konsekvenser.

Moren: – Jeg blir bare sint

– At ingen får straff etter en slik feil, er helt grusomt å tenke på. Jeg er sjokkert. Dette er respektløst mot oss som har mistet et barn, sier Sulejmanov til BT.

Saken etterforskes fortsatt av politiet.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg hadde håpet på en konsekvens, en straff. Det burde kommet noe konkret ut av dette, sier Jusjukajeva til VG.

Hun er frustrert over hvordan saken har utviklet seg, og hadde håpet på et annet utfall i den endelige rapporten.

– Gutten min er død på grunn av en feilmedisinering. Han kunne levd og vært her hos meg. Jeg blir bare sint, sier Jusjukajeva.