Private vil overta kulldriften på Svalbard – regjeringen sier nei

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe investorer ønsker å overta driften av kullgruvene i Svea Nord og Lunckefjell på Svalbard, men får nei av regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere styrelederen og direktøren i gruveselskapet Store Norske på Svalbard, Robert Hermansen, er med i en gruppe som enten ønsker å kjøpe stedet Svea, eller leie bygningsmasse og gruveutstyret. I gruppen er også investorer som allerede er engasjert i Svalbard, blant annet entreprenørbedriften Leonhard Nilsen og sønner (LNS), skriver Klassekampen.

– Inne i fjellet ligger det kull klar for å bli tatt ut. Enorme summer er brukt til forberedelser. Gruva kan bli lønnsom svært raskt, sier Hermansen til avisen. Han er skuffet over at bare Senterpartiet på Stortinget stemte mot å starte rivingen av gruveanlegget. Han mener riving vil gjøre det umulig å komme i gang igjen.

Uaktuelt å selge

I Næringsdepartementet avvises initiativet kontant. Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) sier det ikke er aktuelt å legge til rette for bruk av Svea til annen aktivitet når oppryddingen er gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke aktuelt å selge grunneiendom eller infrastruktur, med mindre det er snakk om infrastruktur som kan flyttes og selges og det fremstår som forretningsmessig, sier han.

Vedtatt nedlagt

Regjeringen besluttet tidligere i høst at gruvene skal stenges og all infrastruktur bygges ned. I statsbudsjettet for 2018 har regjeringen bevilget 141 millioner kroner. Kostnaden er beregnet til 700 millioner de neste fire årene.

I et brev til næringskomiteen på Stortinget skriver imidlertid næringsminister Monica Mæland (H) at Store Norske har beregnet kostnadene til 1,4 milliarder. Departementet vil komme tilbake til endringer i bevilgningsbehovet i revidert nasjonalbudsjett for 2018, skrev Svalbardposten i slutten av november.