Frykter nye skred  i Longyearbyen – evakueres før jul

Bilde fra området nedenfor Sukkertoppen i Longyearbyen tatt i januar i fjor viser de enorme ødeleggelsene etter snøskredet like før jul to og en halv uke tidligere.
Bilde fra området nedenfor Sukkertoppen i Longyearbyen tatt i januar i fjor viser de enorme ødeleggelsene etter snøskredet like før jul to og en halv uke tidligere. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøfall og frykt for et nytt skred fra Sukkertoppen i Longyearbyen gjør at til sammen seks personer blir evakuert to dager før julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tolv boliger under den bratte fjellsiden blir det forbud mot å oppholde seg fra 22. desember. Forbudet er begrunnet i faren for enkeltpersoners og allmennhetens sikkerhet fordi området er spesielt utsatt for snøskred, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

– Det er tre boenheter som blir berørt, og totalt seks personer, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen til Svalbardposten.

Ethvert opphold i Lia forbys fra fredag neste uke. Forbudet gjelder inntil videre og vil bli opprettholdt så lenge det er fare for snøskred i området, forutsatt at skredsikring ikke er iverksatt, opplyser Askholt.

To døde før jul 2015

I 11-tiden 19. desember 2015 gikk et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen i Longyearbyen. 42 år gamle Atle Husby døde i selve skredet, mens to år gamle Nikoline Røkenes døde på sykehus dagen etter. Totalt ti hus ble ødelagt av snøskredet. I alt befant det seg 24 personer i husene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I november ble det kjent at Spesialenheten for politisaker henlegger saken fordi de mener ingen har gjort noe straffbart.

Sysselmannen varslet om at et forbud vil bli iverksatt så fort snøen legger seg på nytt.

– Erfaringer fra de siste to årene viser at det allerede fra desember av kan oppstå værsituasjoner som medfører økt snøskredfare og behov for lokale snøskredvurderinger for utsatt bebyggelse i Longyearbyen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

– Uforutsigbarhet

Hun etterlyser nå fortgang i arbeidet med å få på plass god nok snøskredsikring av bebyggelsen.

– Gjeldende ordning med en kombinasjon av lokalt snøskredvarslingssystem og mulige evakueringsbeslutninger basert på skredfaglige råd etterlater en for stor restrisiko og uforutsigbarhet til at de aktuelle husene kan være bebodd om vinteren, så lenge tiltak for snøskredsikring av bebyggelsen ikke er iverksatt, sier Askholt.