Knebling av BDS-aktivisme

Demonstrasjon og fakkeltog utenfor Stortinget i forbindelse med markering av Palestina som egen nasjon.
Demonstrasjon og fakkeltog utenfor Stortinget i forbindelse med markering av Palestina som egen nasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er grunn til å spørre hvilken innflytelse israelske lobbyister har på det norske statsbudsjettet, skriver Lars Gule og Markos Pizarro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Lars Gule
Førsteamanuensis ved HIO og styremedlem i BDS.
Stemmer: Markos Pizarro
Styremedlem BDS.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den israelske regjeringen frykter den internasjonale kampanjen for boikott, desinvestering og sanksjoner – BDS. Det er beregnet at det årlige tapet for Israel kan være så høyt som nesten fem milliarder dollar som følge av boikott-oppfordringene.

BDS-kampanjen er en ikkevoldelig aksjon som støtter de grunnleggende menneskerettighetene til de palestinske flyktningene, befolkningen på Vestbredden og Gazastripen og palestinske borgere i Israel, som krever respekt for folkeretten. Initiativet til kampanjen kommer fra det palestinske sivilsamfunnet og har tilslutning fra over 170 palestinske politiske partier, organisasjoner, fagforeninger og bevegelser, og representerer alle deler av det palestinske folket. Til tross for noen motstemmer også blant palestinerne, er det et overveldende flertall for denne strategien. Kravene er at Israel:

  • Avslutter okkupasjonen og koloniseringen av alt arabisk land okkupert i juni 1967 og river muren på Vestbredden
  • Anerkjenner de grunnleggende rettighetene til de palestinske borgerne i Israel
  • Anerkjenner de palestinske flyktningenes rett til å vende tilbake til sine hjem og eiendommer som er fastsatt i FN-resolusjon 194

Virkningen av BDS-kampanjen har gjort at den israelske regjeringen ser den som en alvorlig trussel. Derfor har de satt i verk omfattende mottiltak. I Israel er det forbudt å støtte kravet om boikott, desinvesteringer og sanksjoner.

Israel driver også lobbyvirksomhet for å kriminalisere BDS-bevegelsen i andre land.

I USA har man lykkes i flere delstater, og i Frankrike har myndighetene gått til sak mot flere BDS-aktivister og fått medhold i fransk høyesterett for at man kan bøtelegge de som krever boikott av israelske varer. Begrunnelsen er at de oppfordrer til «diskriminering, hat eller vold mot en person eller en gruppe mennesker på grunn av deres etniske opprinnelse, nasjonalitet, rase eller religion». Dette gjør jo i prinsippet alle oppfordringer til boikott av et hvilket som helst land ulovlige. Men slik er det ikke i Frankrike, for dette gjelder bare Israel. EU har derimot avvist gyldigheten av det franske forbudet.

Dette er bare et par eksempler på at flere stater undergraver retten til å protestere på ikkevoldelig vis mot diskriminering, okkupasjon, annektering og tortur – som Israel gjør seg skyldig i ifølge en rekke menneskerettighets-rapporter – ved å begrense BDS-kampanjens mulighet til aktivitet, blant annet gjennom lovgivning. Det er i dette perspektivet vi må se på en formulering i statsbudsjetter for 2018. Der står det (kapittel 152 post 78):

«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen ...»

Regjeringen vil med andre ord boikotte økonomisk organisasjoner som boikotter Israel for brudd på folkeretten. Det kan virke som om dette er den norske oppfølgingen av den israelske politikken for å bekjempe BDS-kampanjen.

Det er derfor grunn til å spørre hvilken innflytelse israelske lobbyister har på det norske statsbudsjettet.

Regjeringens politiske standpunkt i statsbudsjettet er også tvilsomt av flere grunner. Det innebærer en begrensning for flere norske solidaritetsgrupper som arbeider for palestinernes rettigheter, til å motta offentlige tilskudd for å informere om muligheten til fredelig protest mot Israels brudd på folkerett og menneskerettigheter. Dessuten har regjeringens akseptert og sluttet seg til bruk av sanksjonsverktøyet overfor andre stater, for eksempel Russland som følge av annekteringen av Krim-halvøya. Dermed blir regjeringens holdning dobbeltmoralsk, hvilket betyr at regjeringen også bidrar til å undergrave respekten for folkeretten. Den innebærer også særbehandling av Israel, som åpenbart skal skjermes mot praktisk og effektiv kritikk for sine brudd på folkeretten.

I Norge er det en rekke organisasjoner og partier som støtter BDS-kampanjen. LO går også inn for internasjonal økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel. Innebærer regjeringens politikk at LO med alle sine forbund, samt andre grupper og partier, nå vil miste muligheter for å få søke på statlige tilskuddsordninger, eventuelt tilskudd som skal gå til solidaritetsaktiviteter for Palestina? Dette må avklares fordi det har store konsekvenser for en rekke norske sivilsamfunnsorganisasjoner.

Vi har allerede sett at måten Israel praktiserer sine egne anti-BDS-bestemmelser på, har medført at flere av LOs medlemmer har blitt stoppet, avhørt og nektet innreise i forbindelse med studietur til Palestina. Stiller regjeringen seg bak dette? I så fall gir det en pekepinn om at formuleringene i statsbudsjetter kan få konsekvenser for ytringsfriheten også i Norge.

Dette er alvorlig fordi for et år siden kom det en uttalelse fra over 200 anerkjente jurister i 15 europeiske land, inkludert tidligere Høyesteretts-dommer Ketil Lund, som slo fast at BDS-aktivisme er en lovlig form for aktivitet, beskyttet av ytringsfriheten. Det kan virke som om regjeringen ikke tar ytringsfriheten alvorlig.

Det er også grovt at regjeringen knytter BDS-kampanjen til diskriminering, hatefulle ytringer og antisemittisme, slik den gjør i de siterte avsnittet i statsbudsjettet. Det finnes intet grunnlag for dette. En rekke israelske jøder og jøder i mange andre land støtter BDS-kampanjen. Kampanjen er også klart antirasistisk og avviser å gi alle jøder ansvaret for Israels politikk. Dessuten er det nettopp Israels politikk overfor palestinerne som er rasistisk – idet palestinerne systematisk nektes de samme rettighetene som andre, i Israel og i de okkuperte områdene.

Der såkalte fredsprosessen som begynte med Oslo-avtalen for 25 år siden, har vist seg å være en falsk prosess.

Israel har ikke gjort noen som helst relevante innrømmelser for å bidra til en fredelig løsning på konflikten. Tvert imot har palestinernes situasjon forverret seg. Tostatsløsningen er åpenbart i ferd med å forsvinne som mulighet. Gjennom Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og varsel om flytting av USAs ambassade, bekreftes dette. Palestinerne ignoreres og deres framtidige hovedstad er på mange måter tatt av bordet. Dialogen som regjeringen viser til, eksisterer ikke. Israels manglende vilje til reelle innrømmelser viser at dialogen knapt har forekommet.

Det er dette som er bakgrunnen for BDS-kampanjen, en kampanje som virker og som Israel frykter. Dette utgjør et reelt og ikkevoldelig press på okkupanten for å sikre respekt for folkerett og menneskerettigheter. BDS Norge vil uansett fortsette å bruke denne aksjonsformen og ytringsfriheten til å legge press på Israel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 EU-president: – Enighet om avtale om klimanøytralitet innen 205000:51 Adresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede
Siste nytt
01:15VerdenEU-president: – Enighet om avtale om klimanøytralitet innen 205000:51NorgeAdresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede
Populært