Meny

Meteorologisk institutt varsler ekstremvær i vest

En kvinne omkom i dette huset på Votlo da et jordras traff huset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet Aina. Ekstremværet  gjelder for Vestlandet sør for Stad.

– Vi har hatt økt overvåking, men tok en avgjørelse om å kategorisere uværet som ekstremt fordi vi mener det har potensial til å gjøre ødeleggelser, sier Reidun Holmøy ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det ventes kraftig vind fra Sognefjorden til Rogaland, med vindkast opp mot 30 meter per sekund utsatte steder sør for Sognefjorden. Sent torsdag kveld vil vinden dreie mot vest, og det blir vestlig full storm. Utsatte steder kan det bli sterk storm, forteller meteorologen.

Det ventes også kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund inn over land.

– Og som om ikke det var nok er det ventet en god del nedbør de neste timene, i tillegg til høy vannstand og høye bølger inn mot kysten, sier Holmøy.

Advarer

Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35–45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, mellom åtte og elleve meter.

– Det er mange faktorer som kan skape ødeleggelser hver for seg, men som sammen kan skape enda større ødeleggelser, sier Holmøy.

Hun oppfordrer folk til å feste løse gjenstander og unngå å gå ut dersom du kan. Hun ber også folk la være å oppsøke uværet.

Fredag morgen ventes det full storm, som vil gå over i liten storm fredag kveld.

Ras og flom

Det dårlige været kommer av et lavtrykk fra Skottland, der britiske meteorologer har døpt uværet «Caroline». Både i Rogaland og Hordaland var det kraftig nedbør og tiltakende vind torsdag ettermiddag.

I Norheimsund i Hordaland har det gått flere jordras og en garasje er blant annet tatt av raset. Det er ikke meldt om noen skadde. På Osterøy omkom en 38 år gammel kvinne da et bolighus ble tatt av ras torsdag morgen.

I Bergen ble en barnehage stengt torsdag og alle 62 barn evakuert etter at det begynte å strømme inn vann gjennom vinduene. Barnehagen holder stengt også fredag.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3–det nest høyeste–i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av den kraftige nedbøren og snøsmelting. I ytre strøk er varselet gå gult nivå, ett nivå lavere.

Stengte baner og veier

Flere fylkesveier, blant annet fylkesvei 250 mot Sauda er stengt, noe som gjør at bygda er uten veiforbindelse. Flere andre strekninger er stengt, kjøres i ett løp eller har manuell dirigering.

NSB og Bane Nor sliter også med værforholdene. Bergensbanen hadde flere stengninger i løpet av torsdagen og var torsdag ettermiddag stengt mellom Bulken og Evanger på grunn av rasfare. Dette berører lokaltoget mellom Bergen og Myrdal og regionstoget mellom Oslo og Bergen.

Populært