Meny

KrF: Norge må vurdere å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide sier Trumps timing er problematisk, men partifelle Hans Fredrik Grøvan sier Norge må revurdere spørsmålet om Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det klare utgangspunktet er at man anerkjenner et lands valg av hovedstad, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Men han understreker at KrF er tydelig på at det ikke bør gjøres endringer av status som blir et hinder for fred i regionen. Han er bekymret over Trumps timing, som han kaller problematisk.

– Å gjøre et vedtak om Jerusalems status utenfor rammene av en helhetlig fredsløsning, kan føre til uro og spenning i hele regionen og i verste fall virke ødeleggende for arbeidet med å få fredsprosessen på skinner igjen, sier Hareide.

KrFs Hans Fredrik Grøvan, som leder foreningen Israels Venner på Stortinget, sa i forkant av Trumps tale at en amerikansk anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad kan gjøre det aktuelt å for Norge å gjøre en ny vurdering.

– Hvis USA nå gjør dette, og andre land eventuelt henger seg på, så bør dette også få konsekvenser for Norges vurdering av spørsmålet, sa Grøvan.

Både Grøvan og Hareide framholder at KrF i utgangspunktet ønsker at den norske ambassaden flyttes til Jerusalem, men at tidspunktet vil være avgjørende.

– KrF vil følge utviklingen nøye, også i lys av vårt ønske om at den norske ambassaden bør flyttes til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen, sier Hareide.

(©NTB)

Populært