Meny

NVE varsler flom- og skredfare

Venter 200 millimeter nedbør på 24 timer: – Alvorlig situasjon

Det ventes opptil 400 millimeter fra tirsdag til og med torsdag. Foto: skjermdump fra Yr

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE har gått ut med flomvarsel på oransje nivå og stor snøskredfare for Vestlandet. – Kan bli verre enn de to siste flommene, sier NVE-direktør.

Oransje nivå er det nest høyeste farenivået på flomvarslene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og det beskriver en alvorlig situasjon med sannsynlighet for alvorlige skader.

– Vi kan få en alvorlig flom- og skredsituasjon i Hordaland og Rogaland. Hvis nedbørsprognosene slår til, kan dette blir verre enn de to siste flommene i samme område, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Anne Britt Leifseth.

Nest høyeste farenivå

I Rogaland er snødskredfaren nå på nest høyeste farenivå. Svært store nedbørsmengder kombinert med kraftig vind bidrar til å øke snøskredfaren til grad 4. Faren anses som størst i den nordøstlige delen av Rogaland.

Ekstremværet Synne førte til store flomskader i 2015, særlig i Egersund. Flommen for tre år siden førte blant annet til store skader i Odda.

Flomvarselet gjelder også Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, som vil merke den kraftige nedbøren. Situasjonen blir forverret av at relativt høye temperaturer sørger for kraftig snøsmelting i tillegg til den voldsomme nedbøren.

300 millimeter regn: – Hvert tiende år

Meteorologisk institutt meldte først om opptil 400 millimeter nedbør i løpet av tre dager. Tirsdag ble dette redusert til 300 millimeter, men nivået er likevel uvanlig høyt.D

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så sjelden som hvert tiende år, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Mesteparten av nedbøren kommer allerede tirsdag – da er det meldt opptil 200 millimeter i løpet av 24 timer. Det ventes ytterligere 100 millimeter nedbør onsdag og opptil 60 millimeter torsdag.

Største nedbørsmengder ventes i løpet av tirsdag og natt til onsdag. Lokalt kan nedbørintensitet være opp til 20-30 millimeter/3t.

Nedbøren kommer som snø natt til tirsdag og går over til regn ettersom temperaturen øker utover tirsdag.

Sjekk været der du bor

Jord- og sørpeskred

Meteorologisk institutt melder om mest nedbør i området mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden. Det ventes lokalt svært mye nedbør i indre og midtre strøk av Hordaland og Rogaland.

Været medfører også stor fare for jord- og sørpeskred.

Med gjeldende prognose er sørlige deler av Vestlandet mest utsatt på tirsdag. Onsdag og torsdag kan deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal også være utsatt. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker spesielt tirsdag ettermiddag, heter det i varselet fra NVE, som også advarer om at noen veistrekninger kan være utsatt for ras.

Fraråder all ferdsel

NVE fraråder all ferdsel i de områdene som får mye nedbør i og i nærheten av skredterreng, og ber folk ta kontakt med kommunen om det er behov for hjelp i forbindelse med flom- eller skredhendelser.

– Vi sender folk ut i de aktuelle områdene og vi har kontaktet en del kommuner som vi mener kan bli særlig utsatt. Vi vil bistå politi og kommuner i forbindelse med flom- og skredhendelser, forteller Leifseth.

I Hordaland har Statens vegvesen varslet om fare for vannplaning. Det skyldes mye vann på veiene etter nedbøren natt til tirsdag. Flere kommuner i Hordaland er satt i beredskap på grunn av de ventede nedbørsmengdene.

Hardangervidda ble tirsdag morgen stengt for personbiler på grunn av uvær og kraftig vind.

Populært