Politiet innrømmer at etterforskningen i Tysfjord har tatt for lang tid

I januar starter den andre rettssaken etter alle overgrepssakene i Tysfjord kommune. Politiet innrømmer at de har brukt altfor lang tid på etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot mannen, som ifølge tiltalen skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte en kvinnes psykisk lidelse eller psykiske utviklingshemming, starter i Ofoten tingrett 4. januar. Rettssaken skal pågå i seks dager.

Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2008 til 2011, og etterforskningen startet ifølge Avisa Nordland helt tilbake i 2012.

– Det har tatt fryktelig lang tid. Det er mange omstendigheter som har gjort at det har tatt så lang tid, sier politiadvokat Siv Remen til avisen.

– Dette er en gammel sak. Den burde vært tatt opp tidligere, både av hensyn til fornærmede og tiltalte. Det skal ikke ta så lang tid, sier mannens forsvarer, advokat Alf Martin Solvin. Tiltalte har tidligere gitt uttrykk for at han nekter straffskyld.

I oktober ble den første rettssaken i Tysfjord-komplekset behandlet i Salten tingrett. En mann i 40-årene sto tiltalt for overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman. Dommen er ventet i midten av desember.

Politiet i Nordland har registrert hele 82 fornærmede og 92 mistenkte i det som er den soleklart mest omfattende overgrepssaken i Norge. Det yngste barnet var så lite som fire år gammelt da overgrepene startet. Den eldste var 75 år. I tillegg fastslår politiet at de mistenktes alder strekker seg fra 10 til 80 år. 151 av de 161 sakene dreier seg om seksuelle overgrep.

Enkelte av sakene strekker seg helt tilbake til 1953. Den siste saken er imidlertid fra august i år. Noen av de mistenkte er også registrert som fornærmet i noen av de andre overgrepssakene.

Politiet har ikke lagt skjul på at de tror det vil bli tatt ut flere tiltaler, trolig allerede før jul.

Personvernpolicy